Sărbătoarea Sfintei Parascheva la final | Spectacol muzical în cinstea Cuvioasei și a pelerinilor la Teatrul Național Iași

Spectacolul muzical Chemări spre mântuire. Pelerini la Sfânta Cuvioasă Parascheva a avut loc luni, 17 octombrie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași. La eveniment a participat IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Oratoriul în cinci tablouri a reprezentat o expresie a recunoştinţei faţă de Sfânta Parascheva şi un omagiu adus numeroşilor pelerini care vin an de an la Iaşi.

Cele cinci tablouri ale operei realizate de compozitorul Viorel Munteanu au fost intitulate: „Mântuirea obiectivă“, „Mântuirea subiectivă“, „Popas obligatoriu: mântuirea de patimi“, „Popas final: naşterea în Cer“ şi „Călăuză spre sfinţenie“.

Spectacolul care a durat 90 minute a fost unul complex și a presupus interpretări pentru soprană, mezzosoprană, tenor, bas, recitator, cor mixt, cor bizantin, cor de copii şi orchestră.

La finalul operei, IPS Teofan a transmis câteva gânduri și a acordat artiștilor daruri din partea Arhiepiscopiei Iașilor.

Ierarhul a subliniat importanța zilei de 14 octombrie 1461, când au fost aduse la Iași moaștele Sfintei Parascheva.

Nu ştiu dacă în ţară, sau în Moldova mai precis, vreun eveniment care a avut loc vreodată să fi avut atâtea cosecinţe precum acest 14 octombrie 1641. Sute de biserici ale ei ctitorite, podoaba Iaşilor, «Sfinţii Trei Ierarhi», zidită cu atâta atenţie şi atâta adâncime, înălţime şi cuprindere, pentru a o găzdui.

La toate acestea, adăugăm cohorta de pelerini care, an de an, vin să o cinstească, să se odihnească pentru o clipă în faţa ei, să prindă putere, mulţi chiar pentru un an de zile, întru nădejdea că Dumnezeu îi va ajuta ca, într-un alt 14 octombrie, într-un an care vine, să se întoarcă la ea.

Pentru locuitorii Iaşilor ea este inima. Îi văd în fiecare dimineaţă şi până spre noapte, venind cu miile, tineri sau mai puţin tineri, pentru a-i zice Bună ziua Sfintei şi a-şi continua apoi pelerinajul prin viaţă.

În continuare au luat cuvântul prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii Moldova Iaşi și compozitorul Viorel Munteanu, autorul oratoriului.

Mai multe detalii despre eveniment puteți afla pe site-ul doxologia.ro.

Foto credit: Oana Nechifor / Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente