Sărbătoarea Sfintei Parascheva, la final: Liniște și seninătate sunt cuvintele care pot descrie pelerinajul de la Iași

Programul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași s-a încheiat marți seară cu așezarea moaștelor în Catedrala Mitropolitană. „Cred că este dificil de ales între liniște și seninătate, acestea sunt cele două cuvinte care ar putea descrie cel mai bine pelerinajul din anul acesta”, a declarat Pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Dincolo de numărul lor, contează cred cel mai mult că fiecare dintre ei au purtat tainic, în gândul și în inima lor, rugăciunea pe care au adus-o și au așternut-o aici, în fața Bunului Dumnezeu și a Sfintei Parascheva”, a evidențiat Pr. Lucian Apopei.

„Nouă nu ne rămâne decât să ne rugăm Bunului Dumnezeu, ca gândul de pace, gândul de bine cu care aceștia au venit și pentru care s-au rugat, să-l ducă sănătoși în familiile lor, în casele lor, în orașele lor, nădăjduind astfel într-o lume mai bună”.

Procesiunea fost condusă de Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor, care a spus: „Începem o perioadă de odovanie, o perioadă de încheiere a praznicului, a slăvitului hram al Sfintei Parascheva, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că am avut libertate și bună rânduială pentru a putea organiza și anul acesta acest praznic așa cum se cuvine, fiind împreună cu noi cei din Iași, pelerini din întreaga țară și nu numai din țara noastră”.

De asemenea, ierarhul le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea pelerinajului și a evenimentelor prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Tot marți seară, delegația care a adus moaștele Sfântului Pantelimon din Grecia a revenit la Mănăstirea Sf. Pavel din Muntele Athos.

Potrivit informațiilor transmise de Jandarmerie, în cele 7 zile de manifestări, peste 270.000 de persoane au participat la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva și peste 90.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei: slujbele religioase, procesiunea „Calea Sfinților” și Sfânta Liturghie de hram, oficiată pe 14 octombrie pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Foto credit: Doxologia / Pr. Silviu Cluci


Știri recente