Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia la Curtea de Argeș

Peste zece mii de oameni au venit sâmbătă, 7 decembrie 2013, la Curtea de Argeș pentru a participa la sărbătoarea închinată Sfintei Mucenițe Filofteia.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

„Ne-am bucurat de purtarea de grijă specială a lui Dumnezeu întrucât am rezistat în istorie prin credința în Dumnezeu, prin comportamentul curat moral din moși strămoși și prin ajutorul lui Dumnezeu dat prin sfinții Săi prin care se manifestă dragostea lui Dumnezeu. Dorim tuturor credincioșilor care vin la Argeș și cinstesc pe Dumnezeu și moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia să aibă bucurie duhovnicească, tărie în credință și toate rugăciunile care le fac la Dumnezeu prin sfinții Săi să le fie primite fără întârziere”, a mărturisit ÎPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

„Sfânta noastră Biserică ne pune în fața ochilor noștri icoana plină de sfințenie a Sfintei Mucenițe Filofteia cea care sute de ani ocrotește cu cinstitele ei moaște Curtea de Argeș, toată Țara Românească și toată România. Sfânta Filofteia, născută într-o familie bine credincioasă, și-a închinat de mică sufletul ei lui Dumnezeu și milostenia a împodobit sufletul ei și viața ei și tocmai pentru acte de milostenie ea a devenit pildă pentru noi și tocmai prin milostenie și-a câștigat un loc bineplăcut în ceata sfinților lui Dumnezeu”, a spus PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

„Cei care vor veni în continuare să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia să prețuiască, să cinstească, să respecte și să iubească pe Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, pe Înaltpreasfințitul Calinic, dimpreună cu toată obștea slujitoare a preoțimii”, a spus PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Moaștele Sfintei Filofteia au fost așezate în fața Catedralei arhiepiscopale spre închinarea credincioșilor încă de vineri seară.

Sfânta Muceniță Filofteia ocrotește de peste 600 de ani Eparhia Argeșului și Muscelului, sfintele moaștele fiind aduse în Biserica mitropolitană din Curtea de Argeș în anul 1396, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Este ocrotitoarea tinerilor, a copiilor, grabnic ajutătoare a celor aflați în diferite suferințe trupești și „aducătoare de ploi”.

Comentarii Facebook


Știri recente