Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla la Mănăstirea Sihăstria

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioasă Teodora de la Sihla (07 august), Mănăstirea Sihăstria şi-a sărbătorit ocrotitoarea bisericii celei noi. Programul liturgic a debutat în seara zilei de 06 august când a fost oficiată Slujba Privegherii de un sobor de preoţi şi diaconi, informează site- ul doxologia.ro.

În ziua sărbătorii sfintei (07 august), Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe credincioși să aibă în permanență în sufletul lor pecetea lui Mântuitorului Hristos, notează Radio Trinitas.

***

Mănăstirea Sihăstria este așezată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km depărtare de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Mănăstirea Sihăstria a fost întemeiată în anul 1655 de către de episcopul Ghedeon de Huși. Până în anul 1734 era doar o mică așezare pustnicească anonimă, cunoscută sub numele de „Sihăstria lui Atanasie”, fondatorul ei. După această dată schitul se înnoiește. Împreună cu schitul Sihla din apropiere, devin două dintre cele mai vestite sihăstrii din ținutul Neamț. În vara anului 1941 un incendiu necruțător a mistuit paraclisul de lemn și o parte a chiliilor Sihăstriei, din care cauză mulți călugări au plecat la alte mănăstiri. Părintele stareț Ioanichie fiind bătrân și bolnav, în 1942 este ales locțiitor de stareț Părintele Cleopa. Prima grijă a noului stareț a fost refacerea incintei și a chiliilor arse. Cu ajutorul mănăstirii Neamț, până în 1944 s-au construit două corpuri de chilii cu peste 20 de încăperi. Astăzi, Mănăstirea Sihăstria, este unul din marile locuri de pelerinaj din România.

Comentarii Facebook


Știri recente