Mii de pelerini l-au sărbătorit pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare la Mănăstirea Putna

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a fost sărbătorit, astăzi, 02 iulie 2016, de românii ortodocși. În această zi, Mănăstirea Putna din județul Suceava și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Încă de la prima oră, mii de pelerini din toată țara au venit pentru a se închina și pentru a se ruga la mormântul domnitorului, aflat în incinta mănăstirii, dar și pentru a lua parte la manifestările deosebite organizate de obștea mănăstirii.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de peste 90 de preoți și diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului;
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei;
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Arhiepiscopul Cernăuțiului.

Cuvântul de învățătură în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie care le-a vorbit celor prezenți despre testamentul pe care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare l-a lăsat urmașilor:

Să avem conștiința datoriei noastre, că fiind urmașii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare trebuie să ne păzim credința cu cea mai mare îndârjire. Să lupte mintea, voința, simțirea și sufletul nostru să lupte! Să luptăm fiecare prin rugăciunea noastră și să nu ne războim niciodată între noi. Să căutăm să ne apropriem unii de alții, să ne iubim și să ne ajutăm. Aceasta este testamentul sfânt al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și care este cu adevărat domnul care ocrotește și acum Țara Moldovei și toată România, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final s-au depus coroane de flori și a avut loc o paradă militară.

Manifestările de la Putna s-au încheiat cu un program artistic, oferit de un grup de elevi și tineri din zonă, care au interpretat mai multe cântece patriotice.

Comentarii Facebook


Știri recente