Sărbătoarea Sfântului Rege Martir Olav la Trondheim, Norvegia

Credincioșii ortodocși români și ruși din Trondheim – Norvegia și-au sărbătorit, astăzi, 29 iulie 2011, ocrotitorul, pe Sfântul Rege Martir Olav, încreștinătorul Norvegiei. Ei au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica ce găzduiește atât parohia românească, dar și pe cea rusă.

Fost rege al Norvegiei, Sfântul Olav a trăit între anii 995-1030, însă moaștele sale au dispărut după reforma protestantă, după cum a precizat pentru Radio TRINITAS, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Române al Europei de Nord.

„Sfântul Rege Olav este cel care a încreștinat Norvegia și a murit în lupta cu rebelii păgânilor norvegieni sprijiniți de danezi, la 29 iulie 1030, lângă Trondheim, fiind răpus de securea unui rebel. La moaștele sfântului rege martir s-au săvârșit multe minuni, apoi sfintele sale relicve au fost strămutate la Biserica Sfântul Clement din Trondheim devenită apoi Catedrala Nidaros, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din nordul Europei. Din păcate, după reforma protestantă, nu se mai știu unde au fost ascunse moaștele sfântului. O părticică din moaștele sale se păstrează în Catedrala Romano-catolică din Oslo”.

Comentarii Facebook


Știri recente