Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în Banatul Montan

În ajunul sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a Schitului Semenic, precum și a Mănăstirii Vasiova.

Pe Muntele Semenic ierarhul a săvârșit sfințirea cea mică a apei și apoi a sfințit o troiță. Aceasta se află în apropierea izvorului numit „Scăldătorea vulturilor”, loc sfânt cu ape tămăduitoare în care se organizau pelerinaje. Troița a fost ridicată pe locul unei vechi bisericuțe de lemn care a ars.

La orele serii, potrivit tradiției, Preasfințitul Lucian, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova, după cum au precizat Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea. Chiriarhul a oficiat, în paraclisul de vară al așezământului monahal, slujba Vecerniei cu Litie. La slujbă au participat autorități centrale și locale, precum și un număr impresionant de credincioși.

La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a cinstit ocrotitorul. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la Centrul Eparhial la catedrala episcopală, iar apoi Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, pr. diac. Mihail Constantin Călin a fost hirotonit preot pe seama paraclisului episcopal cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Caransebeș. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Corul catedralei mitropolitane din Timișioara.

„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu și în acest an, să ne rugăm împreună în catedrala noastră episcopală din Caransebeș la sărbătoarea celui care reprezintă în sinaxarul Bisericii noastre Vechiul Testament, la pomenirea și cinstirea Sfântului Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, cel care nu a gustat moartea, ci s-a înălțat cu trupul la cer. Sfântul Proroc Ilie, cel care stă de vorbă pe Muntele Taborului cu Moise, omul lui Dumnezeu, cel care stă de vorbă cu Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trasnfigurat. Cu duhul și puterea lui Ilie a venit la plinirea vremii și Sfântul Proroc Înaintemergător și Botezător Ioan și credem și mărturism că Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul va reveni pe pământ ca Înaintemergător al celei de a doua veniri a lui Hristos!”, a arătat Preasfințitul Lucian, în cuvântul său.

Catedrala episcopală din Caransebeș a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradițional „Învierea Domnului”. La slujbă au participat autorități județene și locale, precum și un număr însemnat de credincioși din localitate și împrejurimi.

Comentarii Facebook


Știri recente