Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit, duminică, 20 iulie 2014, la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău, de un mare număr de credincioși. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După cum ne-a transmis Dragoș Olteanu, în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat trăsăturile distinctive ale personalității Sfântului Proroc Ilie: „Sunt două personalități ale Vechiului Testament, Enoh și Ilie, care nu au gustat moartea biologică, înțeleasă ca despărțire a sufletului de trup. De atunci și până astăzi, în conștiința poporului evreu s-a păstrat această așteptare că Ilie va veni. Când Sfântul Ioan Botezătorul propovăduia și, cu multă intransigență, îi mustra pe contemporani, foarte mulți dintre evrei aveau impresia că Ioan Botezătorul este însuși Ilie. Mântuitorul Hristos chiar a rostit un cuvânt destul de greu, care trebuie priceput și nuanțat, când a fost întrebat: „Pentru ce dar zic cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie?” (Matei 17, 10). El a răspuns: „Ilie într-adevăr va veni și va așeza la loc toate. Eu însă vă spun vouă că Ilie a și venit…(Matei 17, 11-12), de unde unii au tras concluzia că Ioan Botezătorul a fost reîncarnarea prorocului Ilie. Nicidecum! Mântuitorul S-a referit la Sfântul Ioan Botezătorul, pe care metaforic l-a asemănat cu Ilie, tocmai datorită faptului că semănau între ei, în ceea ce privește râvna pentru păstrarea dreptei credințe„.

Cu acest prilej, ierarhul l-a prezentat pe părintele Florentin Duca, noul protopop de Buzău II și preot coslujitor la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”.

La slujbă au participat credincioși din întreg municipiul Buzău.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Comentarii Facebook


Știri recente