Sărbătoarea Sfântului Nifon la Catedrala mitropolitană din Craiova

Praznicul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, va fi sărbătorit în mod deosebit la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Craiova, care îi adăpostește sfintele moaște. Programul slujbelor va începe sâmbătă, 10 august, ora 18.00, prin săvârșirea Vecerniei unită cu Litia, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

După slujbă, racla în care se găsesc părticele din moaștele Sfântului Nifon, Sfinților Serghie și Vah și ale Sfintei Mucenițe Tatiana, va fi purtată în procesiune în jurul sfântului locaș. Duminică, 11 august, în ziua praznicului, momentele liturgice vor debuta prin săvârșirea Acatistului Sfântului Nifon și Ceasurile, urmate de slujba Sfintei Liturghii care va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Nifon, fost Patriarh al Constantinopolului, a fost chemat în Țara Românească în anul 1502, în timpul domniei lui Radu cel Mare, pentru a reorganiza viața bisericească. În anul 1503, în calitate de Mitropolit al Țării Românești, Sfântul Nifon a înființat episcopiile Râmnicului și Buzăului. La scurt timp părăsește scaunul mitropolitan în urma unui conflict cu domnitorul român și se retrage la Sfântul Munte Athos, de unde pleacă la Domnul în anul 1508. În anul 1517, la solicitarea domnitorului Neagoe Basarab, mitropolitul Nifon este trecut în rândul sfinților, cu ziua de pomenire la 11 august. Drept mulțumire, monahii de la Sfântul Munte Athos îi dăruiesc domnitorului Neagoe Basarab capul și o mână a Sfântului Nifon. Moaștele sunt aduse și păstrate în Biserica Mânăstirii de la Curtea de Argeș până la 20 octombrie 1949, când, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăște ca acestea să fie aduse la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova, unde se găsesc și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente