Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi, 23 aprilie 2015, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În această zi de sărbătoare, Paraclisul istoric din Reşedinţa Patriarhală şi-a sărbătorit unul din ocrotitori, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Prezent la hramul Paraclisului istoric al Reşedinţei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură. Preafericirea Sa a vorbit despre personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe arătând că marele mucenic pe care Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi a primit o educaţie aleasă şi a fost un om vrednic, cu multe virtuţi morale deosebite pe care le-a inspirat mama sa şi credinţa în Hristos.

„Sfântul Gheorghe a primit o educaţie aleasă, mai ales de la mama sa care era o creştină foarte evlavioasă şi milostivă. După moartea tatălui său care a fost ostaş în Armenia, mama sa a hotărât să meargă împreună cu fiul ei Gheorghe, în Palestina, probabil la Lida, unde avea rude şi foarte multe averi. Copilul a crescut, a devenit un om foarte sprinten, foarte vrednic, cu virtuţi morale deosebite pe care le-a inspirat mama sa şi credinţa în Hristos. A ajuns să fie repede cunoscut încât a devenit comandant de oşti şi ofiţer în garda împăratului roman Diocleţian. Sfântul Gheorghe era un om apreciat pentru virtuțile sale militare, pentru comportamentul său uman”, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – martir pentru Hristos

S-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Întâistătătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat faptul că Sfântul Gheorghe a rămas statornic în credinţă în pofida chinurilor la care a fost supus şi a mărturisit până la moarte pe Hristos.

„În anul 303, Împăratul Dioclețian, sfătuit mai ales de ajutorul de împărat, ginerele său Maximian Galeriu, a hotărât să înceapă persecuția împotriva creștinilor și a dat 4 edicte imperiale de persecuție sângeroasă a creștinilor. A ordonat dărâmarea bisericilor, confiscarea averilor bisericii și, de asemenea, omorârea preoților creștini, iar în cele din urmă, în al patrulea decret a hotărât uciderea tuturor creștinilor, clerici și mireni dacă nu se închină zeilor păgâni și nu aduc jertfă idolilor. Deci, această persecuție foarte sângeroasă a făcut mii de martiri dintre preoți și mireni și o mulțime de soldați și chiar oameni cu funcții înalte. Sfântul Gheorghe, fiind ofiţer superior în armata împăratului şi ofiţer în garda lui personală atunci când împăratul a hotărât aceste persecuţii, de faţă cu toţi cei prezenţi, a spus că el este creştin şi că vrea să rămână creştin şi poate sluji în armata împăratului doar ca ostaş al lui Hristos. Atunci împăratul a rămas uimit de această îndrăzneală, de această mărturisire și, mai întâi, a început printr-un intermediar să îl convingă să renunțe la credința creștină, dar Sfântul Gheorghe nu a acceptat și a mărturisit în continuare pe Hristos. Apoi, împăratul a dat ordin ca el să fie întemniţat şi supus unor chinuri, astfel a fost bătut în multe feluri, a fost aruncat într-o groapă cu var nestins, a fost obligat să meargă cu încălţăminte de fier care aveau cuie bătute în talpă şi care produceau o durere deosebit de mare; a fost, de asemenea, legat de o roată cu dinţi de fier şi a fost chinuit în multe feluri, dar cu puterea lui Dumnezeu el a biruit toate aceste suferinţe. Văzând însă chinurile lui şi puterea de răbdare a sa, o mulţime de ostaşi care au înţeles că este o putere deosebită în persoana Sfântului Gheorghe s-au lepădat de idolii păgâni şi au devenit şi ei creştini. De asemenea, soţia împăratului Diocleţian, împărăteasa Alexandra a devenit creştină. Văzând că din toate aceste chinuri Sfântul Gheorghe a ieşit teafăr, împăratul s-a mâniat şi în cele din urmă a dat ordin ca el să fie decapitat, astfel în ziua de 23 aprilie, anul 303, a primit moarte de martir prin tăierea capului”.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că Sfântul Gheorghe nu este doar popular în România, ci în foarte multe ţări. Astfel, 12 ţări îl au ca ocrotitor: Anglia, Etiopoia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia şi Serbia.

Sfântul Gheorghe – ocrotitor al Paraclisului istoric al Reşedinţei Patriarhale

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat de ceSfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitor al Paraclisului istoric: „Deşi la început hramul acestui paraclis era Sfinţii Constantin şi Elena, deoarece construcţia lui a început odată cu Catedrala în timpul domnitorului Constantin Şerban Basarab Voievod, totuşi mai târziu, finalizarea şi consolidarea lui s-a făcut de către domnitorul Gheorghe Duca. De aceea, hramul principal acum este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dar la intrare în paraclis se vede încă icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”.

De Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, peste un milion de români îşi sărbătoresc onomastica. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat urări de bine tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe.

„Ne rugăm Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să dăruiască ani mulţi şi binecuvântaţi cu sănătate şi mântuire, cu pace şi bucurie tuturor celor care poartă numele de Gheorghe şi derivate din acest nume ca Hristos Domnul să le dăruiască tuturor credinţă puternică şi bucuria de a fi mărturisitor ai iubirii lui Hristos, spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire”, a precizat Preafericirea Sa.

***

Paraclisul istoric din cadrul Reşedinţei Patriarhale a fost construit deodată cu Catedrala patriarhală, între 1656 și 1658.

Un amplu proces de conservare și restaurare a picturii, a catapetesmei, de înnoire și împodobire a paraclisului a început în anul 2009 cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. După o muncă susținută, stropită cu har și rugăciune, s-a reușit înnoirea întregului paraclis. În aceeași perioadă cu catapeteasma s-a restaurat și holul paraclisului.

Slujba de resfințire a picturii și a catapetesmei recent restaurate din paraclisul istoric cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniil și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași’ al Reședinței patriarhale a avut loc pe 22 iulie 2011. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod, a resfințit veșmântul înnoit al acestui sfânt lăcaș. La resfințirea picturii au participat și ierarhi greci, Înaltpreasfințiții Mitropoliți Pavlos de Drama și Barnabas de Neapolis.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…