Sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, la Neamț și Crăiniceni

În fiecare an, pe 5 august, Biserica noastră îl sărbătorește pe Sfântul Ioan Iacob de la Mănăstirea Neamț. În această zi, la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț, a cărei biserică este închinată Sfântului Ioan Iacob, încep sărbătorile sfinților nemțeni. În Crăiniceni, satul natal al Sfântului, județul Botoșani, va avea loc mâine o procesiune, informează Ziarul Lumina.

Sfântul Ioan Iacob Românul va fi serbat mâine, 5 august 2014, în mai multe mănăstiri și parohii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Zi aleasă de bucurie și înălțare sufletească va fi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Aici s-a înălțat o frumoasă și impunătoare biserică în cinstea sfântului român născut în ținutul Botoșanilor. În locașul de închinăciune este adăpostită o raclă în care se află, pe lângă alte odoare, degetul mic al Sfântului Ioan Iacob, dăruit de către Patriarhia Ierusalimului la 14 octombrie 1992, când s-a făcut proclamarea solemnă a canonizării Sfântului. După dum ne-a relatat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, în această seară, de la ora 18:00, se va oficia slujba Privegherii, iar mâine-dimineață se vor oficia Agheasma mică, Taina Sfântului Maslu și Acatistul Sfântului Ioan Iacob. „În jurul orei 9:00 îl vom aștepta pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va citi mai întâi o rugăciune de dezlegare. Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, va oficia apoi Sfânta Liturghie. Invităm cu bucurie pe toți credincioșii care doresc să fie prezenți la această sărbătoare pentru a fi în rugăciune”, a spus pr. prof. Ioan Mihoc.

Hram deosebit va fi mâine și în Parohia Crăiniceni – Păltiniș, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, satul natal al Sfântului Ioan Iacob. În altarul de vară al parohiei, se vor oficia mâine-dimineață Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Iacob și Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat părintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, la final, va avea loc procesiunea de la Biserica „Sfânta Treime” la casa Sfântului Ioan Iacob. „La casa Sfântului Ioan Iacob se vor oficia Agheasma mică și pomenirea celor adormiți din familia sfântului. În așezământul social al parohiei va avea loc la final o agapă pentru toți pelerinii, pregătită de părintele paroh Ioan Șușu și de enoriașii din această comunitate”, a spus părintele protopop Constantin Pânzariu.

Comentarii Facebook


Știri recente