Sărbătoarea Sfântului Ilie la Giurgiu

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 20 iulie, în Duminica a VI-a după Rusalii, tot în această zi a fost prăznuit și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al schitului „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sf. Proroc Ilie” din localitatea Chiriacu, care și-a prăznuit cel de-al doilea ocrotitor. De la Catedrala Episcopală din Giurgiu au fost aduse spre închinare fragmente din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintei Mucenițe Ecaterina.

În cuvântul de învățătură rostit, potrivit episcopiagiurgiului.ro, Chiriarhul a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum. Lipsit de forțele fizice, acesta a fost purtat de prietenii săi până la Mântuitorul Hristos care, văzând credința acestora, redă paraliticului sănătatea și iertarea păcatelor. Preasfinția Sa a mai arătat faptul că boala, suferința umană, îndeosebi sub această stare a necredinței, a despărțirii de Dumnezeu este în legătură cu săvârșirea păcatelor. De aceea, numai prin pocăință sinceră și prin rugăciune omul își poate redobândi sănătatea sufletească.

Totodată, Preasfințitul Părinte Ambrozie a evidențiat și importanța deosebită a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Cinstea extraordinară de care s-a bucurat Sfântul Ilie înaintea lui Dumnezeu, a arătat Preasfinția Sa, este demonstrată prin arătarea sa pe Muntele Taborului alături de Moise, atunci când Mântuitorul s-a schimbat la Față înaintea ucenicilor Lui. În tradiția Bisericii, Sfântul Ilie este văzut ca un model al monahilor, aceasta se vede din faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, un ascet desăvârșit, devine, după cum spune și Mântuitorul Iisus Hristos, un nou Ilie, a încheiat Preasfinția Sa.

La final, credincioșii prezenți au primit din partea ierarhului icoane ce reproduc pictura Părintelui Arsenie Boca și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.

Comentarii Facebook


Știri recente