Sărbătoarea Sfântului Haralambie în Moldova

Biserica noastră îl pomenește pe 10 februarie pe Sfântul Mare Mucenic Haralambie. În mai multe lăcașuri de închinăciune se va oficia Sfânta Liturghie. De asemenea, credincioșii vor lua la casele lor Agheasma mică din ziua Sfântului Haralambie, având speranța că Dumnezeu, prin sfinții Săi, le va ocroti gospodăriile, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Haralambie”, aflată lângă Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, își serbează azi hramul. Aseară, de la ora 17:00, s-au oficiat Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfântului Haralambie. Programul liturgic va continua azi cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. „În ziua pomenirii Sfântului Haralambie, vom săvârși mai întâi slujba Aghesmei mici. Această slujbă se oficiază pentru că Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind tămăduitor de boală. S-a format tradiția ca de hram să se oficieze Agheasma mică, ce va fi urmată de Utrenia, Sfânta Liturghie și pomenirea ctitorilor. Așteptăm pe toți credincioșii la acest moment de rugăciune, mai ales că în biserica noastră se află un fragment din moaștele Sfântului Haralambie, așezat într-un frumos baldachin”, a menționat pr. paroh Radu Brânză. La finalul slujbei de aseară, toți credincioșii au primit câte un pachet cu alimente din partea consiliului și comitetului parohial. Amintim că prin intermediul Cantinei „Sfântul Mare Mucenic Haralambie”, parohia „Sfântul Haralambie” din Iași oferă săptămânal hrană caldă persoanelor nevoiașe.

Tot azi, vor îmbrăca straie de sărbătoare Biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Pantelimon” și „Sfântul Haralambie” din cartierul ieșean Tg. Cucu, parohia „Sf. Haralambie” din Tg. Neamț, parohia Șoimărești, Protopopiatul Tg. Neamț, și Biserica „Sfântul Haralambie” a Spitalului de Psihiatrie Burdujeni din Suceava.

În Episcopia Hușilor își cinstește ocrotitorul parohia Laza, Protopopiatul Vaslui, și Biserica cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfântul Haralambie” din Huși. Prima biserică din Laza este atestată la 1780, însă, fiind din lemn, s-a uzat foarte mult. În anul 1919 s-a sfințit o nouă biserică din cărămidă. Întrucât în acele vremuri era o molimă care provoca moartea animalelor, noul sfânt lăcaș a fost închinat Sfântului Haralambie.

În bisericile din zona Câmpulung Moldovenesc se oficiază, în ziua pomenirii Sfântului Haralambie, Agheasma mică. În cadrul acestei slujbe, preoții citesc mai multe rugăciuni de binecuvântare a tărâței și a făinei pe care o dau animalelor ca să fie ferite de boală. Ziua Sfântului Haralambie este a doua sărbătoare din această lună, după cea a Sfântului Trifon, când se oficiază Agheasma mică.

Comentarii Facebook


Știri recente