Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a fost o sărbătoare a isihasmului la Patriarhie

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a fost marcată anul acesta de prezența la București a moaștelor Sfântului Grigorie Palama, ierarhul care a contribuit semnificativ la receptarea oficială a isihasmului în secolul al 14-lea, ca mișcare de înnoire duhovnicească prin rugăciune neîncetată.

Patriarhul Daniel l-a prezentat pe Sfântul Dimitrie din perspectivă isihastă, amintind viețuirea sa ca monah pe plaiurile din Valea Lomului, unde era loc prielnic pentru rugăciune, pentru liniștire și pentru isihie.

39 de ierarhi au liturghisit de Sfântul Dimitrie cel Nou. Vezi lista aici.

Între invitații de peste hotare s-au numărat Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania, care a adus la București moaștele Sf. Grigorie, și Mitropolitul Naum de Ruse – eparhia în care se află locul natal al Sf. Dimitrie cel Nou.

În premieră, anul acesta slujba și cuvântările au fost traduse integral în limbaj mimico-gestual, de Preotul Mirel Ilie, coordonatorul comunității surzilor din București.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Câteva zeci de persoane cu deficiențe de auz au participat la slujbă chiar în fața scenei. Traducerea a fost disponibilă și online, Trinitas TV favorizând transmisiunea.

La finalul slujbei, Patriarhul a mulțumit autorităților și tuturor celor care au sprijinit evenimentul. Preafericirea Sa a menționat discuțiile cu Primăria Capitalei privind posibilitatea ca pe stema municipiului să apară și Sfântul Cuviosul Dimitrie cel Nou alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Mitropolitul de Veria s-a arătat impresionat de iubirea poporului român față de sfinți. Ierarhul și-a exprimat dorința să viziteze din nou România și a promis că va aduce în anii următori la București moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Peste 60.000 de persoane au ajuns pe Colina Patriarhiei în aceste zile pentru a cinsti moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou, Constantin și Elena, Nectarie de Eghina și Grigorie Palama. Pelerinajul din acest an a fost deschis sâmbătă, 22 octombrie și se încheie vineri seară.

Vezi mai multe imagini în galeriile foto:

Foto reprezentativă: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente