Sărbătoarea Sfântului Corneliu Sutașul în Craiova

În ziua de prăznuire a Sfântului Corneliu Sutașul, la 13 septembrie 2013, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” – Craiovița II, din Protoieria Craiova Sud, orașul Craiova, își serbează cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, înconjurat de sobor de preoți, va săvârși Sfânta Liturghie și sfințirea capelei parohiale, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul craiovean Brestei a primit cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Corneliu Sutașul. Este singura parohie din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei închinată sutașului, motivația acestei alegeri fiind una foarte veche, legată de primul lăcaș de închinare temeluit în această parte a orașului. Așa se face că „la anul 1948, familia ctitorilor și-a manifestat dorința de a închina rodul muncii lor Sfinților Corneliu și Ștefan, în fapt ocrotitorii casei lor și ai celor doi fii. La anul 1950, atunci când sfântul lăcaș de închinare a primit târnosirea, dorința donatorilor a fost respectată întocmai, biserica primind ca hramuri «Sfântul Corneliu Sutașul» și «Sfântul Protomartir Ștefan». La cutremurul din anul 1977, sfântul lăcaș a fost distrus în totalitate. O bună perioadă nu s-a mai slujit aici. Inițiativa de reconstruire a unui nou lăcaș de închinare i-a aparținut vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. Ascultarea i-a revenit preotului Gheorghe Zamfir, care, cu multă osteneală, a ridicat actuala biserică, închinată Sfântului Ioan Botezătorul”, a spus preotul Florentin Danciu, parohul bisericii din Brestei.

Sfântul Corneliu, simbol al smereniei și al credinței necondiționate

Sfântul Corneliu Sutașul, trac după neamul său, a fost cel care a venit înaintea Mântuitorului Hristos, rugându-L pentru vindecarea slujitorului său, care era pe moarte. Episodul biblic, remarcabil prin profunzimea mesajului transmis, este relatat de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei la capitolul 8 al Evangheliei sale (v. 5-13). Credința sutașului a fost lăudată de Domnul, atunci când spune: „Adevărat grăiesc vouă: la nimeni în Israel n-am găsit atâta credință. Și zic vouă că mulți de la răsărit și de la apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov în Împărăția cerurilor. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Și a zis Iisus sutașului: Du-te, fie ție după cum ai crezut. Și s-a însănătoșit sluga lui în ceasul acela”. Aceste cuvinte prefațează primirea neamurilor la mântuire, Corneliu devenind astfel simbol al smereniei și al credinței necondiționate în puterea tămăduitoare a Mântuitorului Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente