PS Emilian Lovișteanul: Sfântul Calinic a cultivat în mod deosebit în viața sa rugăciunea și asceza

Mii de credincioși din Arhiepiscopia Bucureștilor au participat marți, 11 aprilie 2017, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Calinic. Evenimentul a avut loc la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov.

În ziua cinstirii ierarhului român, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Cei prezenți au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfântului Calinic care au fost așezate într-un baldachin amenajat în fața Bisericii Sfântul Gheorghe.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat importanța lucrării pastoral – misionare a Sfântului Calinic de la Cernica.

Sfântul Calinic a fost un păstor bun, arhiereu milostiv, primitor de săraci și un iubitor de Dumnezeu și de oameni. A cultivat în mod deosebit în viața sa rugăciunea și asceza. Nu a adunat nimic, totul a dat celor săraci, încât l-a învrednicit Dumnezeu să facă și minuni, să vindece oameni cu diferite boli, a spus Ierarhul. (Sursa: Radio Trinitas)

***

În timpul păstoririi de la Mănăstirea Cernica, Sfântul Calinic a pus bazele unei valoroase biblioteci și a deschis o școală de pictură bisericească. De asemenea, sfântul ierarh a vegheat asupra vieții duhovnicești și administrative a obștii monahale timp de 32 de ani (1818-1850), până în septembrie 1850, când a fost ales în scaunul episcopal de la Râmnicu Vâlcea.

Patriarhul Daniel: Sfântul Calinic de la Cernica este o pildă de viață smerită închinată slujirii semenilor – Basilica.ro

Viața Sfântului Calinic a fost o revărsare de lumină cerească și har dumnezeiesc. Și-a câștigat sfințenia nu prin retragere din lume, ci prin dăruire deplină pentru semeni. A împreunat asceza severă și milostenia, viața contemplativă și activismul social. A fost, neîndoielnic, un om al rugăciunii, dar și al acțiunii, al contemplației, dar și al iubirii…

Comentarii Facebook


Știri recente