Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului. Credincioşii îl pot venera în Catedrala Arhiepiscopală

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte joi, 27 iulie, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sărbătoarea are o importanță aparte pentru credincioșii de la malul mării, deoarece Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel adăpostește o parte din sfintele moaște ale Doctorului fără de arginți.

Miercuri, 26 iulie, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală, informează Biroul de comunicare al Eparhiei Tomisului.

Apoi, împreună cu preoții și credincioșii prezenți, va merge în procesiune cu moaştele Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion, pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală – str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân (popas de rugăciune la biserica Schimbarea la Față, Biserica Greacă), bulevardul Mamaia, Spitalul Militar (popas de rugăciune), biserica Sf. Gheorghe, biserica „Sfinții Îngeri (Capela Militară), Spitalul Clinic Județean de Urgență, bulevardul Tomis, Poarta 2, Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

A doua zi, începând cu ora 6.00, în altarul de vară al Catedralei arhiepiscopale, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu și Sfințirea Mică a Apei, urmate, începând cu ora 8.00, de Sfânta Liturghie.


Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică cel întru toate puternic, ca un leu. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii.

Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică cel cu totul milostiv. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. A fost martirizat prin decapitare în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de către împăratul Diocleţian.

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, în ziua de Florii.

Comentarii Facebook


Știri recente