În ziua prăznuirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, 8 noiembrie 2016, mănăstirea gălăţeană cunoscută şi cu numele de Metoc şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi diaconi, în prezenţa fraţilor mănăstirii şi a credincioşilor gălăţeni, informează pr. Gabriel Molocea, Consilier mass-media al Eparhiei.
La Sfânta Liturghie au participat şi o parte dintre elevii Şcolii Gimnaziale nr 24. În încheiere a fost săvârşită slujba de pomenire a ctitorilor mănăstirii la mormântul vrednicului de pomenire, arhimandritul mitrofor Teofil Pandele.
Sărbătoarea a continuat, după tradiţie, în mijlocul cadrelor didactice şi elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 24 care se află sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Totodată, instituţia de învăţământ a sărbătorit şi 184 de ani de la înfiinţare.
Ca în fiecare an, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a cercetat duhovniceşte atât cadrele didactice, cât şi elevii şcolii care se află exact lângă mănăstirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscută de gălăţeni sub numele „Metoc“. De altfel, şcoala nr. 24, prima şcoală publică din Galaţi, a funcţionat la început în două chilii ale mănăstirii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil.Chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o rugăciune de mulţumire pentru elevi şi părinţii lor, pentru cadrele didactice, după care au fost pomenit toţi profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această şcoală, timp de peste un secol, a precizat pr. Gabriel Molocea.
La final copiii au primit câte un pacheţel cu hrană, iconiţe, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet.
În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.