Racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și un epitrahil care i-a aparținut acestuia va fi adusă duminică spre închinare la Paraclisul Catedralei Naționale.
Paraclisul de la demisolul Catedralei Naționale îl va avea ocrotitor pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob, pe care Patriarhul Daniel l-a numit „românul sfânt din Țara Sfântă”.
Din acest motiv, a fost stabilit un program liturgic special, care va începe duminică cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, începând de la ora 8:00.
Programul va continua cu aducerea cinstitelor moaște, urmată de slujba Vecerniei unită cu Litia.
De sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, programul liturgic va începe la ora 8:00 cu slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie.
Totodată, începând cu ora 17:00 va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia pentru sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului.
În piciorul Sfintei Mese a altarului Catedralei Naționale, împreună cu numele tuturor eroilor cunoscuți ai neamului românesc, este menționat și numele tatălui Sfântului Ioan Iacob, Maxim Iacob, care a trecut la Domnul pe frontul Primului Război Mondial.
Veșmântul și fragmentul din moaștele Sfântului Ioan Iacob au fost dăruite Patriarhului Daniel de către Patriarhul Ierusalimului în timpul vizitei sale la București din anul 2018 și sunt păstrate la Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală.
Sfântul Ioan Iacob și Catedrala Națională
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este primul sfânt român înscris în Sinaxarul Sfinților Patriarhiei Ierusalimului.
Părintele consilier patriarhal Ion Dragomir, slujitor la Paraclisul Catedralei Naționale, explică legătura dintre Sfântul Ioan Iacob și Catedrala Naţională, despre care a spus că este una profundă.
„Legătura şi prezența Sfântului Cuvios Ioan Iacob în Catedrala Națională este una profundă. În primul rând, el este un sfânt român, este «românul sfânt din Țara Sfântă», aşa cum l-a numit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”.
În al doilea rând, a continuat consilierul patriarhal, „Paraclisul aflat la subsolul Catedralei Naționale îl va avea ocrotitor şi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob, alături de Sfântul Daniil Sihastru. Acolo va fi așezată racla cu un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob, precum și epitrahilul pe care l-a purtat în timpul vieții”.
„Un al treilea aspect care-l ataşează pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de Catedrala Naţională este faptul că în piciorul Sfintei Mese a altarului Catedralei, împreună cu numele tuturor eroilor cunoscuți ai neamului românesc, a fost așezat și numele tatălui Sfântului Cuvios Ioan Iacob, care se numea Maxim şi care a murit ca erou în Primul Război Mondial, luptând pentru apărarea şi întregirea țării”.
„Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ este un sfânt mare făcător de minuni şi rugător fierbinte pentru neamul românesc, precum şi pentru toți cei care îl cinstesc cu evlavie şi credință”, a adăugat la final clericul.
Citeşte şi: 5 lucruri mai puţin cunoscute despre Sfântul Ioan Iacob
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu