Sărbătoarea Sf. Ier. Dionisie Erhan: Ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud, omagiat la Cahul

Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat vineri Sfânta Liturghie la Paraclisul Centrului Eparhial din Cahul, cu ocazia sărbătorii Sf. Ier. Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe-Ismail – vechiul nume al eparhiei Basarabiei de Sud.

Au participat Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, preoți și credincioși din Basarabia și din România.

Preasfințitul Părinte Veniamin a vorbit despre activitatea Sf. Ier. Dionisie Erhan în partea de sud a Basarabiei.

„A fost ales după 1918 ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, având inițial titulatura de Episcop-vicar al Ismailului și Cetății Albe, iar după în ființarea Episcopiei Ismalilului și Cetății Albe, în 1923, i s-a dat titulatura de Tighineanul, rămânând episcop-vicar până în 1932, când a trecut la Domnul vrednicul Episcop Iustinian Teculescu”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

„Atunci i s-a încredințat administrarea eparhiei până la alegerea titularului, iar din 1934 a fost episcop titular al Episcopiei Cetății Albe-Ismail.”

Episcopul Basarabiei de Sud a amintit că, în timpul păstoririi sfântului, acesta a realizat foarte multe la Ismail și în eparhie: a înființat un orfelinat; a construit în doar câteva luni Biserica Sf. Împ. Constantin și Elena, care la început era doar un paraclis pe lângă reședința eparhială; a construit un corp de chilii tot la Ismail; a înființat ateliere de icoane și de broderie la Mănăstirea Borisăuca (azi în raionul Tatarbunar din Ucraina) și la Ismail, pentru ca credincioșii să-și pună icoane autentice în casele lor.

„Sfântul Dionisie s-a străduit să intensifice viața duhovnicească, să intensifice lucrarea social-filantropică și în același timp cateheza, pentru ca oamenii să știe cui se închină și de ce se închină lui Dumnezeu”, a mai spus părintele episcop.

În cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul Basarabiei de Sud a hirotesit-o egumenă și stavroforă pe monahia Olga, pe seama Mănăstirii „Învierea Domnului și Sfinții Ierarhi Spiridon și Nicolae” de la Centrul Eparhial din Cahul.

La final, ierarhul a oferit distincții și diplome clericilor și credincioșilor care au contribuit la buna desfășurare a lucrărilor de la Centrul Eparhial.

Sf. Ier. Dionisie Erhan a fost canonizat de Sfântul Sinod în ședința din 25 octombrie 2018, anul Centenar al Marii Uniri, și este ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud.

După trecerea la Domnul a sfântului, mormântul său a fost profanat de sovietici, care au vrut să-i incinereze trupul. Acesta nu a ars și a fost pus la loc în criptă. Trupul neputrezit a fost găsit la Mănăstirea Suruceni în timpul unor lucrări de consolidare în data de 10 iulie 2018. Culoarea neagră a moaștelor dă mărturie despre profanarea din perioada sovietică.

Vezi și:

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud (arhivă)

Comentarii Facebook


Știri recente

Spre exemplu: Filantropice din ultima săptămână

Știrile filantropice din săptămâna trecută ne pun în față mai multe moduri de a face bine. Sub motto-ul „Binele de știut”, Agenția de știri Basilica vă prezintă selecția săptămânală de exemple de urmat. Solidarizare Mai…