Sărbătoarea Sf. Fanurie în Capitală. PS Timotei: Sfinţii martiri au înţeles că prin mărturisirea lui Hristos dobândesc veşnicia

Sărbătoarea Sfântului Fanurie ne îndeamnă la mai multă dragoste faţă de cuvintele Mântuitorului, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul credincioşilor prezenţi la hramul bisericii Sfântul Fanurie – Mihai Bravu (Bucureşti).

Sfantul Fanurie (3 of 15)

În ziua sărbătorii Sfântului Mucenic Fanurie, 27 august 2016, biserica bucureşteană din cartierul Mihai Bravu şi-a sărbătorit ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sângele martirilor ne arată dragostea fără margini a lor faţă de Hristos

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre curajul mărturisirii de care au dat dovadă sfinţii martiri care l-au propovăduit pe Hristos cu preţul vieţii lor.  Atunci când pomenim un sfânt martir ne aducem aminte că sângele lui şi al celorlalţi constituie sămânţa cea bună pe care Biserica a crescut şi mult s-a zidit. Sângele martirilor ne arată dragostea fără margini a lor faţă de Hristos, a subliniat Preasfinţia Sa.

Sfinţii martiri au înţeles că prin mărturisirea lui Hristos ei dobândesc veşnicia

Ierarhul a spus celor prezenţi că Sfântul Fanurie reprezintă modelul creștinului mărturisitor:

Sfantul Fanurie (4 of 15)Părinţii Bisericii au spus că în timpul perioadei de persecuţie au curs şiroaie de sânge. Atât de mulţi martiri care au preferat să moară decât să se lepede de învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos. Ce diferenţă între aceşti sfinţi pe care îi pomenim noi, cum este Sfântul Fanurie, şi creştinii de astăzi; noi care de cele mai multe ori nu mai suntem creştini nici măcar cu numele. Ei au înţeles că prin mărturisirea lor dobândesc veşnicia. De aceea, sărbătoarea unui sfânt martir, aşa cum este cea a Sfântului Fanurie ne îndemnă pe toţi la mai multă atenţi faţă de cele sfinte, la mai multă dragoste faţă de cuvintele Mântuitorului şi faţă de ceea ce a făcut El pentru noi.

Îl rugăm pe Sfântul Fanurie, cel care a mărturisit pe Mântuitorul Hristos, să ne dea şi nouă curajul mărturisirii lui, dragostea lui faţă de Dumnezeu şi faţă de cuvintele Evangheliei şi să ne sporească râvna faţă de lucrurile sfinte ca să putem şi noi să ne bucurăm împreună cu toţi sfinţii în Împărăţia lui Dumnezeu, a mai spus Preasfinţia Sa.

La final, ierarhul a transmis credincioşilor prezenţi în lăcaşul de cult binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a mulţumit clericilor slujitori ai lăcaşului de cult şi a evidenţiat activităţile cu tinerii care se desfăşoară la această parohie.

Tinerii sunt speranţa Bisericii, atunci când tinerii sunt aproape de Biserică şi devotaţi ei avem nădejde că Biserica se va afla în anii care vin pe mâini bune, a subliniat Preasfinţia Sa.

Sărbătoarea de astăzi a reprezentat pentru credincioşii parohiei o zi de mare bucurie duhovnicească, după cum a precizat părintele paroh Cristian Popa:

Ne-am bucurat de binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel prin prezenţa Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Credincioşii au fost într-o continuă rugăciune. Începând de dimineaţă, de la primele ore, la altarul unde am scos spre închinare icoana Sfântului Mucenic Fanurie, a Mântuitorului şi a Maicii Domnului, şi au trăit Sfânta Liturghie sub harul lucrător permanent al Sfântului Mucenic Fanurie.

hram Sf Fanurie 2-cornel-18

Galerie Foto:

 

Comentarii Facebook


Știri recente