Sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva a început la Iaşi

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a debutat la Iaşi. Racla în care sunt adăpostite moaştele Ocrotitoarei Moldovei a fost scoasă în procesiune luni, 10 octombrie 2016, după cum ne-a precizat Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. La eveniment au participat numeroşi pelerini care s-au închinat la racla ce adăposteşte sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.

Miercuri, 12 octombrie, vor sosi la Iaşi moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul care au fost aduse cu prilejul Sărbătorii de anul acesta. De asemenea, spre seară va avea loc tradiţionala procesiune Calea Sfinţilor.

În fiecare an, la manifestările religioase dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva participă sute de mii de pelerini veniţi din toată ţara care aşteaptă să se închine la racla cu moaştele sfinţilor.

***

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor și bulgarilor (1218-1241), și au fost așezate cu cinste la Târnovo. Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei. Aceste moaște, mai pe urmă, le-a adus Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643. Astăzi, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este grabnic-ajutătoare și mult-folositoare, credincioșii ortodocși, mai ales românii, bulgarii, sârbii și grecii o cinstesc cu multă evlavie.

Comentarii Facebook


Știri recente