Sărbătoarea Sf. Arhidiacon Ștefan la Patriarhie

În a treia zi de Crăciun numeroși credincioși s-au aflat pe Colina Bucuriei să aducă cinstire Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, sărbătorit de Biserica Ortodoxă astăzi, 27 decembrie 2013. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa, după citirea Pericopei Evanghelice rânduită astăzi, a rostit și un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața Sfântului Arhidiacon Ștefan: „Despre Sfântul Ștefan aflăm din cartea Faptele Apostolilor unde, după ce se relatează modul în care au fost aleși cei șapte diaconi și numele lor, se arată că Sfântul Ștefan era plin de Duh Sfânt și făcea multe semne și minuni în popor datorită credinței sale. Împotriva lui s-au ridicat mai mulți evrei din sinagogi de pe trei continente, Europa, Africa și Asia. Adică, din sinagoga libertinilor care se afla în Roma, din sinagoga din Cilicia care se afla în Asia, precum și din sinagogile din Cirene și Alexandria care se aflau în Africa. Înțelepciunea pe care o avea însă Sfântul Arhidiacon Ștefan, nu numai că îi uimea pe cei care îl ascultau, dar i-a umilit pe reprezentanții acestor sinagogi care nu puteau sta în fața tăriei cuvântului său. De aceea, aceștia au îndemnat pe oarecare oameni ca să vorbească în sinagogă împotriva lui și să spună că l-au auzit hulind pe Dumnezeu. Întărâtându-se poporul care se afla în sinagogă l-au prins și l-au dus la sinedriu, iar aici au fost plătiți martori mincinoși care au spus fariseilor că l-au auzit pe Sfântul Ștefan hulind despre Iisus Nazarineanul spunând că Acesta va desființa sinagoga și legea lui Moise. Luând cuvântul Sfântul Ștefan mai întâi s-a arătat pe sine ca fiind unul dintre fiii lui Avraam și pe scurt a arătat istoria mântuirii neamului omenesc și felul în care Dumnezeu a păstrat vie, prin sfinții proroci, făgăduința pe care făcut-o întâilor oameni că va trimite un Mântuitor care îi va scoate din robia diavolului (…) Cartea Faptele Apostolilor, în capitolul al șaptelea, spune că membrii Sinedriului, fariseii, clocoteau de mânie și în acel timp Sfântul Ștefan ridicând ochii către cer a mărturisit că vede cerul deschis și pe Iisus Hristos stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Atunci și-au rupt hainele și l-au scos pe Sfântul Ștefan în afara cetății și au început să îl lovească cu pietre. Pe când îl loveau cu pietre, Sfântul Ștefan ridicând ochii către cer a spus: Doamne Iisuse, primește duhul meu și nu le socoti lor păcatul acesta! Trupul său a fost luat de către creștini și îngropat. Se spune că în urma martiriului său, fariseul Gamaliel și cu fiul său au crezut în Domnul nostru Iisus Hristos, iar locul în care ar fi fost îngropat Sfântul Arhidiacon Ștefan, întâiul Mucenic, ar fi fost pe moșia deținută de acest fariseu”.

În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Ștefan ca fiind model de urmat pentru fiecare dintre noi: „Viața și mărturisirea Sfântului Arhidiacon Ștefan ne învață pe fiecare dintre noi că trebuie să ne păstrăm dreapta credință și că trebuie să îl mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos. Din cartea Faptele Apostolilor aflăm că cei care slujesc lui Dumnezeu trebuie să fie curați, plini de înțelepciune și Duh Sfânt, așa cum au fost și cei șapte diaconi. De asemenea, trebuie să primească mai ales acest har mare al Tainei sfintei preoții, așa cum cei șapte diaconi au primit taina preoției în treapta diaconiei prin punerea mâinilor Sfinților Apostoli peste capetele lor”.

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a arătat și semnificația numelui Sfântului Arhidiacon Ștefan: „Tot din cartea Faptele Apostolilor care mărturisește pătimirea Sfântului Ștefan vedem că se împlinește cuvântul lui Hristos care le spune ucenicilor Săi: Înaintea voastră Mă voi duce la Tatăl Meu și vă voi găti vouă lăcașuri. Sfântul Ștefan îl vede pe Domnul Hristos nu șezând, ci stând lângă Tatăl și dăruind cunună acestui iubit fiul al Său. Numele Ștefan înseamnă cunună, iar el s-a încununat cu această cunună nestemată a muceniciei, fiind primul dintre cei care L-au urmat pe Hristos, care s-a învrednicit să bea acest pahar al jertfei până la capăt”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente