Sărbătoarea Seminarului Teologic bucureștean

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi, 25 ianuarie 2015, pe Sfântul Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului. Pentru a marca sărbătoarea Seminarului Teologic Ortodox din București, elevi și profesori au participat, în biserica Mănăstirii „Radu Vodă”, la Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori din cadrul Administraţiei eparhiale şi profesori ai acestei instituţii de învăţământ teologic.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat învăţăturile ce reies din pericopa evanghelică rânduită de Biserică a se citi în Duminica a XXXII-a după Rusalii, în care ni se prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Zaheu vameșul. Preasfinţia Sa a evideţiat pocăinţa sinceră a lui Zaheu care a găsit adevărată comoară veşnică, pe Mântuitorul Iisus Hristos.

„Dreptmăritori creştini din această Evanghelie învăţăm foarte multe lucruri. În primul rând învăţăm că într-un fel văd oamenii pe ceilalţi, oamenii cu gândiri şi păreri relative şi pripite, şi într-un alt fel priveşte Dumnezeu, singurul cunoscător al inimilor. Oamenii cârteau, vorbeau împotriva Mântuitorului şi împotriva lui Zaheu neştiind de fapt ce se petrecuse de fapt în sufletul lui, neştiind că acest fiu al lui Avraam avea să fie chemat sau rechemat la comuniunea cu Dumnezeu după o viaţă petrecută în nedreptăţi şi păcate. Dar el a pus început bun şi a făgăduit că va arăta prin fapte pocăinţa lui. Zaheu vameşul a avut această putere de a oferi totul, de a oferi jumătatea din averea lui plus întoarcerea împătrit celor pe care îi nedreptăţise, pentru că el găsise o comoară mai preţioasă decât averea lui care se irosea într-un timp oarecare, găsise o comoară pe care o întâlnise tocmai atunci, despre care auzise şi această comoară era Hristos”, a spus Preasfinţia Sa.

Oamenii păcătoşi şi-au schimbat viaţa, iar bolnavii se vindecau, acesta era rezultatul întâlnirii cu Mântuitorul Iisus Hristos

Arătând că după întâlnirea cu Mântuitorul Hristos oamenii păcătoşi şi-au schimbat viaţa, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a evidenţiat faptul că şi noi avem posibilitatea de a ne lepăda trecutul păcătos şi de a ne apropia de Dumnezeu: „După întâlnirea cu Mântuitorul toţi şi-au schimbat viaţa. Oamenii păcătoşi şi-au schimbat viaţa, iar bolnavii se vindecau, acesta era rezultatul întâlnirii cu Mântuitorul Iisus Hristos. Şi noi avem această posibilitate pe care a avut-o Zaheu de a ne schimba viaţa după întâlnirea cu El, după întâlnirea de la Sfânta Liturghie şi după întâlnirea cu dumnezeieştile Sale cuvinte. Depinde de noi dacă avem puterea să facem mărturisiri asemenea lui Zaheu, dacă avem puterea de a ne delimita de un trecut păcătos precum a fost acela a lui Zaheu Vameşul”.

Sfântul Grigorie Teologul – una dintre cele mai strălucite icoane ale slujirii arhiereşti în Biserica Mântuitorului Hristos

Totodată, Preasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi şi despre viaţa şi personalitatea marcantă a Sfântului Grigorie Teologul, arătând că acesta este un model pentru toţi teologii.

„Marele Grigorie Teologul care este prăznuit astăzi reprezintă una dintre cele mai strălucite icoane ale slujirii arhiereşti în Biserica Mântuitorului Hristos. Deşi a trăit relativ puţin, numai 60 de ani, el a strălucit printr-o lucrare intensă şi ca Arhiepiscop al Constantinopolului, în scurta sa perioadă de arhipăstorire, dar şi ca episcop în Arianz, Nazians şi în Sasima. Rămâne pentru elevii seminarişti şi pentru teologi un model”, a spus Preasfinţia Sa.

„Drept măritori creştini, Duminica aceasta ne aduce mari bucurii. În primul rând pentru că avem un model de întoarcere dacă nu am mers pe un drum bun – pe Zaheu Vameşul-, dar şi un model strălucit pe care trebuie să îl urmeze toţi slujitorii Bisericii urmându-l pe marele Arhiepiscop de Constantinopol, pe Sfântul Grigorie Teologul”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Despre viața și opera Sfântului Ierarh Grigorie Teologul a vorbit la momentul chinonicului, potrivit unei vechi tradiții, unul dintre seminariștii din anul IV.

Ierarhul a oficiat la final și parastasul pentru ctitorii seminarului, dar și pentru profesorii și studenții trecuți la Domnul de-a lungul timpului.

Seminarul teologic din București a fost înființat de Mitropolitul primat Nifon, în anul 1872. După 1948, seminarul a fost desființat și transformat în școală de cântăreți, iar după câțiva ani de exil a fost readus în București în anul 1957.

Comentarii Facebook


Știri recente