Sărbătoarea schitului băcăuan de la Izvorul Berheciului

În ziua de prăznuire a Sfintei Eufimia și a Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei, vineri, 11 iulie 2014, la schitul situat în „Poiana Maicii Domnului” din Izvorul Berheciului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba hramului închinat acestui așezământ monahal, potrivit epr.ro.

În prezența credincioșilor din zonă și a unui sobor de preoți și diaconi, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața Sfintei Olga și a Sfântului Daniil Sihastru. „Fiecare popor are sfinții săi ocrotitori. Aici, la acest schit, au fost aleși ca ocrotitori un sihastru, Daniil, cel care a fost duhovnicul și sfătuitorul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, și Împărăteasa Olga sau Elena a Rusiei. Aceasta s-a născut în secolul al X-lea în părțile Ucrainei de astăzi sau ale vechilor ruteni, fiind botezată în catedrala „Sf. Sofia” din Constantinopol. Revenind în părțile Rusiei kievene, împreună cu nepotul său Sviatoslav, a dat libertate de manifestare credinței creștine. Mai mult, acțiunile ei l-au determinat pe țarul Vladimir să dea ordin împărătesc de încreștinare a poporului rus”, a explicat ierarhul în cuvântul său. De asemenea, Preasfințitul Ioachim a mai precizat faptul că în ziua de prăznuire a Sfintei Olga, „am dat binecuvântare și s-au statornicit aceste hramuri pentru așezământul monahal din poiana pe care am numit-o a Maicii Domnului, devenit schit sub coordonarea monahiei Modesta, care a cerut binecuvântarea noastră și a dat viabilitate acestei așezări închinate sfinților pe care i-am pomenit”.

Așezământul monahal de la Izvorul Berheciului a fost înființat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, în anul 2009, odată cu așezarea în acest loc a schimonahiei Modesta Bujor, care, urmând pilda vechilor călugări, a căutat loc de sihăstrie unde să înalțe rugă sfântă. În luna august a anului 2009 s-a plămădit aici, sub adumbrirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din bunăvoința unor credincioși evlavioși, un mic paraclis în cadrul unui așezământ monahal, inițial metoc al Mănăstirii „Buna Vestire” – Tisa Silvestri. Din anul 2011, au fost demarate lucrări de construcție a unui lăcaș de cult din lemn târnosit la 20 septembrie 2012. Din iulie 2014, metocul de la Izvorul Berheciului a devenit schit cu hramurile Sfântul Daniil Sihastru și Sfânta Olga, Împărăteasa Rusiei.

Comentarii Facebook


Știri recente