Sărbătoarea Schimbării la Față în Moldova

În calendarul Bisericii noastre este prăznuită în fiecare an pe 6 august Schimbarea la Față. IPS Părinte Mitropolit Teofan va sluji astăzi Sfânta Liturghie la mănăstirea de pe Muntele Ceahlău, potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Mai multe biserici de mănăstire și parohie își vor serba hramul.

Mănăstirea „Schimbarea la Față” de pe Muntele Ceahlău, județul Neamț, îi așteaptă pe credincioșii din toată țara și din străinătate la slujba prilejuită de hram. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, Înalt Preasfinția Sa va adresa un cuvânt de învățătură și de binecuvântare sutelor de pelerini care vor urca pe „Taborul” României. Mănăstirea „Schimbarea la Față” de pe Muntele Ceahlău a fost ridicată în memoria sihaștrilor, călugări și călugărițe, care s-au nevoit în aceste părți de-a lungul veacurilor. Biserica s-a ridicat prin contribuția credincioșilor din comuna Ceahlău și din alte localități din împrejurimi, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cu osteneala părintelui Mihai Damian, protopop emerit al Protopopiatului Ceahlău, și a viețuitorilor din această mănăstire. Sărbătoare va fi mâine și la Mănăstirea Sihla din județul Neamț.

După cum a precizat protos. Pahomie Catană, starețul Mănăstirii Sihla, anul acesta se împlinesc 250 de ani de când a fost ridicată biserica dintr-un lemn. În această seară se va oficia Privegherea în cinstea Schimbării la Față, iar în mâine dimineață se va sluji Sfânta Liturghie. La finalul Privegherii de mâine seară, în jurul orei 23:00, va avea loc o procesiune spre peștera Sfintei Teodora de la Sihla. „Preoții și credincioșii vor merge în procesiune spre peștera de la Sihla cu lumânări aprinse. Vor fi intonate cântări religioase, se va bate toaca, iar în față vor câțiva pelerini vor ține în mâini prapuri și cruci. La peșteră se va oficia Acatistul Sfintei Cuvioase Teodora de către soborul numeros de preoți care va fi prezent. Pe 7 august se va oficia Sfânta Liturghie, iar la orele amiezii așteptăm vizita Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat în fiecare an Acatistul Sfintei Teodora în peștera în care sfânta a viețuit”, a declarat protos. Pahomie Catană.

Tot astăzi își serbează hramul Schitul Icoana Nouă al Mănăstirii Neamț, Mănăstirea Nechit din județul Neamț, parohia Tașca, Protopopiatul Piatra Neamț, Biserica „Schimbarea la Față” – Socola din Iași, Biserica „Schimbarea la Față” din Huși, Mănăstirea „Schimbarea la Față” – Dobrina din județul Vaslui, Mănăstirea Slatina din județul Suceava, și Mănăstirea Berzunți din județul Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente