Sărbătoarea Rusaliilor la Schitul Drăgești din județul Vaslui

Biserica Schitului „Pogorârea Sfântului Duh” – Drăgești al Mănăstirii Rafaila din județul Vaslui a îmbrăcat duminică, 8 iunie 2014, straie de sărbătoare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Istoria acestei așezări monahale începe în anul 1999, informează „Ziarul Lumina”.

Duminica Pogorârii Sfântului Duh a fost sărbătorită în mod deosebit de sute de credincioși la Schitul Drăgești din județul Vaslui. Sfânta Liturghie dedicată hramului sfântului lăcaș a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De dimineață, soborul slujitorilor l-a întâmpinat pe ierarhul locului, care a revenit la Drăgești pentru a înălța rugăciuni în Duminica Rusaliilor, una dintre cele mai însemnate sărbători din calendarul Bisericii noastre. Preasfinția Sa a fost așteptat cu multă emoție de copiii și credincioșii îmbrăcați în costume naționale. În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie în interiorul lăcașului de închinăciune, împodobit cu o catapeteasmă deosebită, dar și cu obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte protos. Iorest Matei, exarhul administrativ al mănăstirilor din Episcopia Hușilor, pr. Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui, și arhim. Vichentie Lupu, starețul Mănăstirii Rafaila, precum și preoții de la parohiile din jurul așezării monahale.

„Întoarcerea la Dumnezeu se face prin pocăință”

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Corneliu a adresat un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la semnificațiile sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh. Episcopul Hușilor a amintit faptul că la Pogorârea Sfântului Duh Biserica lui Hristos a luat chip văzut „conform celor relatate în Faptele Apostolilor, de unde aflăm că în jur de 3.000 de suflete s-au botezat atunci”. „Ierarhul nostru a explicat minunea Pogorârii Sfântului Duh în chipul limbilor de foc peste Sfinții Apostoli, care s-au făcut înțeleși de către toți cei prezenți, veniți din diferitele părți ale Imperiului Roman. PS Corneliu a arătat că întoarcerea la Dumnezeu se face prin pocăință și prin schimbarea vieții, așa cum au făcut primii creștini care și-au adaptat viața după învățătura Bisericii lui Hristos”, a relatat pr. protopop Adrian Chirvasă, care a menționat că, la finalul slujbei, părintele Luca Sauca, egumenul Schitului Drăgești, a fost proherisit protosinghel. Pelerinii prezenți au participat la o agapă frățească, oferită de obștea Schitului Drăgești.

Așezare monahală vizitată de doi mari duhovnici

Construirea așezământului monastic de la Drăgești a început în 1999. Biserica nouă a fost ridicată în 2002, iar clopotnița în 2005 de Petrică Ciornei, un bun creștin. La construcția sfântului lăcaș s-a remarcat Schipor Arcadie și fiii săi, o echipă de meseriași din comuna Laura. Clopotele sunt confecționate la Baia Mare, iar tabla din cupru de pe acoperiș provine de la întreprinderea Metrom din Brașov. Materialul lemnos din care este ridicată biserica mănăstirii provine din Ocolul Fălciu. În exterior, bârnele sunt îmbrăcate cu fibre de sticlă, operațiune executată de inginerul Romică Scafariu. Chiliile sunt făcute din fostele barăci de la fosta Cooperativă Agricolă de Producție. Un privilegiu deosebit pentru Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” a fost dat de vizitele vrednicului de pomenire arhimandrit Teofil Părăianu de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. De asemenea, la Schitul Drăgești a poposit pentru a sluji vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț. În biserica schitului se află fragmente din moaștele mai multor sfinți ai Bisericii noastre: Sfântul Trifon Românul, Sfântul Siluan Atonitul, Sfântul Sofronie, Sfinții Părinți uciși în Mănăstirea „Sfântul Sava”, Sfinții Martiri căzuți în închisoarea de la Aiud, în timpul regimului ateo-comunist, s.a. Părintele stareț Vichentie Lupu, alegând loc pentru ctitorirea schitului, s-a condus după cuvintele Cuviosului Isaia Pustnicul: „De pleci să locuiești într-un loc, să nu voiești să-ți tai repede o chilie spre locuință până ce nu afli felul de viețuire al locului, ca nu cumva să ai acolo sminteală, fie pentru grija (ce ți-o dă), fie pentru că vei vedea pe vreunii care (nu-ți plac), fie pentru sminteala prietenilor. Căci de ești înțelept, vei cunoaște în puține zile tot ce-ți va fi spre moartea sau spre viața ta”.

Comentarii Facebook


Știri recente