Sărbătoarea Preasfintei Treimi la Altarul din codrii Buciumenilor

Cea de a XX-a ediție a tradiționalului pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni prilejuit de luminoasa prăznuire a Preasfintei Treimi și dialogurile cu tinerii din cadrul acestui program duhovnicesc și misionar deopotrivă, a stat anul acesta sub genericul „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”.

Ca în fiecare an, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administrația eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit ca, în anul omagial euharistic să se împărtășească din același Sfânt Potir cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Acestora li s-au adăugat cei peste 1.000 de tineri din școlile și liceele gălățene și brăilene,precum și un număr impresionant de credincioși de toate vârstele, care, într-o desăvârșită simfonie liturgică, au susținut cântările Sfintei Liturghii la Sfântul Altar din pădurea Buciumenilor.

„Încercăm și la Buciumeni, a arătat Înaltpreasfinția Sa, în Catedrala cu vitralii foșnitoare, alături de tinerii care sunt obișnuiții pelerini în inima acestei catedrale și de numeroșii credincioși, să actualizăm cincizecimea care înseamnă atât temeluirea Bisericii, cât și împărtășirea de darurile Sfântului Duh. Ne-am împărtășit cu toții de darul Sfintei Spovedanii și de darul Sfintei Euharistii, pentru ca, mai apoi să înmulțim aceste daruri prin comuniune sfântă și agapă creștină în această școală duhovnicească a Mănăstirii Buciumeni!”.

La momentul liturgic cuvenit mulți credincioși, în special copii, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, mai multe grupuri artistice, reprezentanți ai principalelor centre de tineret din cadrul Eparhiei Dunării de Jos au interpretat fragmente din programele cultural artistice închinate Sfinților Martiri Brâncoveni, iar premianții Concursului Național „Sfânta Euharistie – Lumina vieții creștine” au prezentat eseuri care au surprins esența învățăturii creștine despre Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie.

Și în acest an, harnicele și inimoasele maici de la mănăstirea Buciumeni au făcut posibilă tradiționala agapă creștină oferită cu dărnicie tuturor elevilor prezenți la Sfânta Liturghie, după care s-au format binecunoscutele grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat preacucernicii părinți slujitori și profesorii de religie, Înaltpreasfinția Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale a unor teme de interes pentru misiunea în rândul liceenilor și al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an, anume „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”.

Fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială, broșurile „Gustați și vedeți că bun este Domnul!” și „De la tineri adunate și iarăși la tineri date!”, tipărite la Tipografia „Candela cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Noul Testament și iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente