Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala Patriarhală

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 19 iunie 2016, Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile. La acest mare praznic împărătesc slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

După citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan (n.r.: Ioan 7, 37-53; 8, 12), Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt în care a subliniat că prin Pogorârea Duhului Sfânt Apostolii devin lucrători ai tainelor lui Dumnezeu și propovăduitori ai Evangheliei către toate neamurile.

Sfântul Petru a rostit prima sa predică în care a utilizat toate mărturiile despre Iisus Hristos din Vechiul Testament. În urma acestei predici au crezut cum spune Sfânta Scriptură, «ca la 3.000 de suflete» şi aceştia au fost îndemnaţi ce să facă pentru că Duhul le-a pătruns în minte şi în inimă, le-a luminat fiinţa, au devenit credincioşi ai lui Hristos. Şi atunci Sfântul Petru le-a spus Pocăţi-vă şi să se boteze fiecare ca să primească Duhul cel Preasfânt. Iată cum dintr-o dată cei care s-au botezat atunci, cum se va răspândi mai departe în biserică, au primit primele două taine şi anume, Botezul şi Duhul Sfânt care se împărtăşeşte astăzi nu prin punerea mâinilor Sfinţilor Apostoli, ci prin Sfântul şi Marele Mir care este sfinţit de către toţi ierarhii canonici ai unei Biserici Autocefale, a spus Episcopul-vicar patriarhal.

În continuare, după săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit și o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni, dintre care patru cu voce tare și trei în taină și au fost binecuvântate frunzele de nuc care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimiși de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Aceasta este cea de-a treia Vecernie specială care se oficiază în cursul anului bisericesc. Celelalte două se săvârșesc în Vinerea Mare, atunci când se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, și în Duminica Sfintelor Paști, la prânz, fiind numită, după tradiție, și A doua Înviere.

Răspunsurile la Slujba Utreniei au fost oferite de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi la Sfânta Liturghie și Vecernie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

Istoria Bisericii consemnează sărbătoarea de astăzi ca fiind momentul Pogorârii Sfântului Duh, în chip de limbi de foc peste Apostoli, așa cum se arată în Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1 la 4.

Comentarii Facebook


Știri recente