Sărbătoarea „Pogorârii Duhului Sfânt” în Ungaria

Românii ortodocși din afara granițelor țării își păstrează identitatea religioasă și culturală în special prin participarea la slujbele Bisericii. Aici ei se roagă pentru sănătatea celor de acasă și se întâlnesc cu cei de același neam și credință, își fac noi prieteni și discută despre problemele vieții în străinătate.

Nici comunitatea ortodoxă română din Ungaria nu face excepție de la aceste obiceiuri. Credincioșii români din țara vecină vor sărbători mâine Rusaliile după tradiția de acasă. Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei va fi cu acest prilej în mijlocul păstoriților săi, informează TRINITAS TV.

„În perioada Rusaliilor există un obicei frumos care se păstrează la românii din Ungaria și anume este vorba despre ieșitul în țarină sau la câmp pentru a sfinți acolo troița și a face acolo o rugăciune specială pentru holdele care încep să se coacă, nu pentru lanurile de grâu și pentru celelalte cereale care se vor coace acum. Se poate face această sfințire chiar la Biserică. În parohiile noastre se obișnuiește acest lucru ca în ziua de Rusalii, după împodobirea Bisericilor cu ramuri verzi, după oficierea Sfintei Liturghii are loc sfințirea spicelor de grâu. Tot în parohiile noastre mai există un obicei foarte frumos și anume acela al împletirii unor cununi din grâu proaspăt, nou care la sfârșitul slujbei se sfințesc și se pun deasupra prapurilor. De asemenea, tot după Sfânta Liturghie se fac rugăciuni și pentru ploaie în cazul unei secete”, a spus Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei.

Deși se află departe de familie și de țară, românii din Ungaria păstrează cu sfințenie sărbătorile ortodoxe și tradițiile strămoșești.

În cadrul Episcopiei Ortodoxe Românești a Ungariei se desfășoară mai multe proiecte. Unul dintre obiectivele românilor de acolo este reabilitarea Catedralei din Gyula.

Sub jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Românești din Ungaria se află 13 parohii și un așezământ monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente