Sărbătoarea parohiei clujene „Nașterea Domnului”

În acest an se împlinesc 20 de ani de la începutul slujirii în demisolul Bisericii „Nașterea Domnului”, 11 ani de slujire în biserică și 13 ani, pe data de 7 septembrie, de când s-a instituit sărbătoarea parohiei, iar credincioșii se adună în număr impresionant să aducă slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La această sărbătoare, Parohia „Nașterea Domnului” îl va avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Episcop-Vicar Vasile Someșanul.

Bucuria ctitoririi bisericii din parohia clujeană „Nașterea Domnului” s-a întregit, de la an de an, prin creșterea numărului de credincioși care îi trece pragul, aceștia formând în prezent o mare familie. În 16 martie 1990 s-a înființat Parohia „Nașterea Domnului”, în cartierul clujean Gheorgheni, prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dumitru”. În iarna aceluiași an, în 27 decembrie, se punea piatra de temelie de către Preasfințitul Episcop-vicar Irineu Bistrițeanul. În toamna anului 1993, a început construcția bisericii. Lucrările au continuat, iar roadele muncii credincioșilor au fost culese la început de toamnă când, în 4 septembrie 1994, demisolul, pregătit pentru slujire, a fost sfințit de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

De atunci, au trecut ani de trudă, în care munca de șantier s-a împletit cu rugăciunea ce s-a ridicat spre cer cu smerenie, „de sub pământ”, până când s-a înălțat biserica de zid, Mireasă a lui Hristos, zveltă, înaltă și albă.

În 21 decembrie 2003, cu binecuvântarea PS Episcop Irineu Bistrițeanul s-a primit binecuvântarea de a se sluji în Sfântul Altar. Munca nu a încetat și Biserica, îmbrăcată în interior în haina frumoasă a picturii (2007-2009), înzestrată cu toate cele necesare slujirii, a fost sfințită în 5 septembrie 2010 de către PS Episcop Irineu Bistrițeanul.

Sfânta Liturghie de 20 de ani

Nu întâmplător această dată a fost aleasă ca zi de sfințire: se împlineau 7 ani de când, în fiecare toamnă, în prima duminică după 4 septembrie este sărbătoarea parohiei, o întâlnire la rugăciune și bucurie a fiilor ei, în amintirea acelei zile de toamnă, 4 septembrie, a anului 1994 când s-a sfințit demisolul și de când s-a slujit fără întrerupere Sfânta Liturghie în acest loc.

În acest an se împlinesc 20 de ani de la începutul slujirii în demisolul bisericii, 11 ani de slujire în biserică și 13 ani, pe data de 7 septembrie, de când s-a instituit această sărbătoare și credincioșii, de fiecare dată, se adună în număr impresionant să aducă slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale.

La această sărbătoare, Parohia „Nașterea Domnului” îl va avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un frumos sobor de preoți. Sărbătoarea va continua cu o agapă, la care participă toți credincioșii, prilej cu care cei prezenți primesc colăcei și vin, precum și câte o iconiță și numărul 5 al foii parohiei, „Troița”.

Marea familie a bisericii

La Biserica „Nașterea Domnului” copiii, tinerii, părinții, bunicii, străbunicii, se întâlnesc la sfintele slujbe și la diverse activități specifice fiecăruia: pentru copii, concursuri literar-religioase și de desen, pictură pe sticlă, pelerinaje, agape, întâlniri de suflet (cu invitați), expoziții, iar pentru ceilalți, sărbătorirea zilei de naștere la fiecare sfârșit de lună și, în mod deosebit, a credincioșilor care au peste 90 de ani. În luna iunie sunt sărbătorite familiile cu copii botezați în anul precedent, iar în luna ianuarie sunt sărbătoriți credincioșii cu 50 de ani de căsătorie, familiile cununate anul precedent în biserică, precum și credincioșii de toate vârstele care au avut succese deosebite, alături de „cel mai fidel cititor” al bibliotecii parohiei. Credincioșii de la Parohia „Nașterea Domnului” participă frecvent la pelerinaje, la diverse proiecte, între care „O pâine pentru aproapele meu” sau cel de ajutorare lunară cu alimente a familiilor nevoiașe etc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…