Sărbătoarea olăritului la Sibiu

Sfârșitul săptămânii aduce sibienilor și turiștilor aflați în vechea cetate transilvană mai multe evenimente culturale, organizate de Complexul Național Muzeal (CNM) ASTRA. Cea mai importantă manifestare este Târgul Olarilor, organizat în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii Sibiului”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Aflat la cea de-a 48-a ediție, Târgul Olarilor de la Sibiu adună în zilele de 6 și 7 septembrie, aproximativ 150 meșteri din cele mai importante și cunoscute centre de olărit din țară: Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârșa și Rădăuți. Manifestarea este cunoscută și îndrăgită de sibieni nu doar pentru produsele de ceramică realizate cu mare pricepere de meșterii olari, ci și pentru atmosfera creată în Piața Mare a vechii cetăți transilvane, care ne familiarizează cu vestitele târguri din secolele trecute.

În cele două zile, de la ora 9.00 până seara la orele 20.00, sibienii sunt așteptați să admire și să cumpere o paletă largă de produse artizanale din ceramică, cum ar fi îndrăgitele oale de sarmale, vaze pentru flori, ulcele, vase decorative, farfurii și cahle pentru sobe de teracotă, căni, clopoței și chiar instrumente muzicale.

„Îmbucurător este faptul că, anual, apar meșteri noi. Cu alte cuvinte, tradiția prelucrării lutului merge mai departe, iar vechiul meșteșug al olăritului se menține în prezent”, a spus Ioana Luca, șeful secției Galeriilor de Artă Populară din CNM ASTRA.

Cei interesați vor afla mai multe despre fiecare obiect în parte chiar de la producătorii veniți din diferite zone ale țării, în care olăritul are un specific aparte, iar arta ce însoțește acest meșteșug dezvăluie spiritul creator al românilor din toate părțile acestor meleaguri.

Ateliere de olărit

Organizatorii vor surprinde și în acest an publicul sibian prin mai multe surprize. Astfel, conform comunicatelor transmise de CNM ASTRA și Centrul „Cindrelul – Junii Sibiului”, în cadrul târgului va fi amenajată și o roată a olarului. Ca și în anii trecuți, cei prezenți la târg vor avea posibilitatea să urmărească demonstrațiile oferite de un olar, anul acesta fiind prezent la Sibiu meșterul Ion Retezeanu din Târgu Jiu. Publicul va vedea pe viu cum iau naștere oalele și alte obiecte din lut prin iscusința acestui oaspete.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit un atelier de modelaj în lut, susținut de meșterul Florin Dumitru din Târgoviște și un atelier de pictat plăci ceramice, susținut de meșterii Ioan Brita și Carolina Costineanu din Dumbrava, județul Timiș. Copiii au ocazia să descopere tainele acestor meșteșuguri tradiționale și să își etaleze talentul și priceperea în astfel de activități.

Noutatea ediției din acest an este participarea la târg a unui producător de materii prime necesare pentru industria ceramicii. În cadrul târgului va fi amenajat un stand de vopsele și glazuri ecologice, încât cei interesați să afle mai multe despre această alternativă la produsele prelucrate chimic. Târgul Olarilor este cel mai vechi eveniment cultural organizat în Sibiul contemporan. Ediția din acest an este sprijinită de Consiliul Județean Sibiu și cofinanțată de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

Expoziții despre olărit

Un alt eveniment organizat de CNM ASTRA în acest week-end, legat de Târgul Olarilor, este vernisarea expoziției temporare „Moștenirea familiei Sitar. Olăritul”. Evenimentul are loc astăzi, 6 septembrie, de la orele 16.00, în spațiul de expoziție din Casa Artelor, Piața Mică. Publicul va cunoaște mai multe despre familia Sitar, cei mai cunoscuți olari originari din Baia Mare, care și-au dedicat întreaga viață păstrării acestui meșteșug unic. Prin străduințele familiei Sitar, elemente specifice unor centre de olărit dispărute, sunt păstrate până astăzi și cunoscute celor ce îndrăgesc această artă.

La vernisaj va fi lansat și primul număr al „Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari și ceramiști”, o publicație cu și despre olarii din România, așa cum informează organizatorii. Ziarul este rezultatul celei mai recente colaborări dintre cei doi redactori, Karla Roșca și Horst Klusch, ambii buni cunoscători ai ceramicii din Transilvania.

În aceeași zi, expoziția temporară „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu” va fi deschisă publicului la Casa Artelor, Piața Mică, în sala de conferință. Expoziția surprinde principalele evenimente din cadrul primei ediții a Târgului Internațional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu”, desfășurat anul trecut în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Pe lângă obiectele expuse, vizitatorii vor afla mai multe despre beneficiile gătitului în vase de lut și despre efectele nocive ale plumbului din vasele metalice moderne. Vor fi împărtășite și aspecte importante din experiența olarilor care au revitalizat replici după ceramica de Sibiu de secol XVIII.

Comentarii Facebook


Știri recente