Sărbătoarea națională „Constantin Brâncuși” la Peștișani și la Tg. Jiu

Suita de manifestări consacrate împlinirii celor 140 de ani de la nașterea marelui sculptor român, Constantin Brâncuși a început joi, 18 februarie 2016, prin vernisajul expoziției naționale Desenul post-Brâncuși de la Galeriile de Artă din Municipiu, pentru ca vineri, 19 februarie 2016, de ziua sărbătorii naționale, să se desfășoare la Peștișani, în sala de festivități a Liceului Constantin Brâncuși, pelerinajul și adunarea populară cu spectacol folcloric sub titlul Acasă la Brâncuşi, în prezența Mitropolitului Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, și a Președintelui Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a primarului Florin Pavel și a unor distinși invitați de la Cernăuți.

Înainte de a pleca spre Tg. Jiu, oaspeții au semnat în cartea de onoare de la Casa memorială Constantin Brâncuși, de la Hobița.

În muncipiul Târgu Jiu, la Campusul Studențesc Debarcader al Universității Constantin Brâncuși, s-au desfășurat Colocviile Brâncuşi, partea I, cu participare națională și internațională, au avut loc lansări de reviste și dezbateri privitoare la viața și opera marelui sculptor. Începând cu ora 15:00, Teatrul Dramatic Elvira Godeanu a găzduit Ședința solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al municipiului Târgu Jiu, în cadrul căreia au fost prezentate mesaje din partea instituțiilor centrale ale statului, a instituțiilor județene și municipale, a instituțiilor de cultură, în cadrul unui program prin care s-a căutat să se arate că Brâncuși este mai mult decât un artist de geniu, că este un vizionar.

În cuvântul său Mitropolitul Olteniei a spus: “Sărbătoarea de astăzi s-a născut datorită spiritului de mulțumire și de recunoștință pe care noi trebuie să-l avem față de înaintașii noștri. Recunoştinţa este cel mai frumos dar pe care îl aducem înaintașilor noștri. Niciodată nu ne imaginăm că înaintașul nostru Constantin Brâncușui a ajuns dintrodată geniu. El s-a luptat cu sine însuși. A trebuit să treacă prin toate momentele grele ale vieții și să ajungă acolo sus. Toate acestea le-a făcut cu convingere, cu credință în Dumnezeu, cu spirit de jertfă. De aceea, ne-am gândit împreună cu cei de aici, din Gorj, domnul președinte, domnul primar, ca să facem ceva, și ecoul gândirii noastre se extinde în toată țara, pentru că iată, domnul director al ICR-ului a gândit ca să mai punem și alte personalități în panteonul nostru românesc, căci avem destule. Mulțumesc tuturor și vă îmbrățișez cu drag! Să vă dea Dumnezeu sănătate și La Mulți Ani!”

Apoi, a fost expus vizual proiectul de amenajare a Căii Eroilor, prezentat de către arhitectul Dorin Ștefan. Festivitatea s-a încheiat cu o poezie dedicată mamei, scrisă de poetul Marin Sorescu și recitată cu har negrăit de către actorul craiovean, Ilie Gheorghe.

Seara, începând cu ora 20:00, pe insulița Jiul, a fost prezentată expoziția de artă și meșteșuguri populare care a prefațat excepționalul concert susținut de Gheorghe Zamfir și Dumitru Fărcaș, cu participarea Ansamblului folcloric Doina Gorjului.

Sâmbătă, 20 februarie 2016, la Campusul Studențesc Debarcader al Universității Constantin Brâncuși s-a desfășurat partea a II-a a Colocviilor Brâncuşi, cu participare națională și internațională, iar prin intervențiile prof. univ. dr. Andrei Marga, Matei Stârcea Crăciun, Vlad Ciobanu, Sorana Georgescu-Gorjan şi a multor altor participanți, s-a arătat că Brâncuși a realizat o restaurare a artei prin reconsiderarea eticului, că pentru Brâncuși arta este intuiția absolută, că e foarte greu să separi viața lui Brâncuși de opera lui.

Comentarii Facebook


Știri recente