Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, la Patriarhie

În ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, la 8 septembrie 2014, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Sute de credincioși au fost prezenți pe Colina Bucuriei cu prilejul aceste mari sărbători a Bisericii noastre închinate Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a explicat de ce acest praznic a fost rânduit în a opta zi a lunii septembrie: „Această sărbătoare este fixată în data de 8 septembrie deoarece cifra 8 este simbolul veșniciei, mai presus de perfecțiunea din lumea aceasta simbolizată de cifra 7. Așa cum ne spune și troparul, prin Maica Domnului a venit în lume Fiul cel Veșnic al lui Dumnezeu care S-a făcut om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor, deci prin ea a venit în lume Viața Veșnică: Iisus Hristos. Iată cum această sărbătoare deschide propriu zis anul nou bisericesc pentru că Maica Domnului este și cea binecuvântată între femei și cea plină de har. Sărbătoarea nașterii ei este o binecuvântare la început de an nou bisericesc și ea ne arată că Biserica – care are pe Maica Domnului ca icoană vie purtătoare de Hristos – se arată în lume ca trăind din binecuvântarea lui Dumnezeu și din rugăciunile Maicii Domnului pentru mântuirea neamului omenesc, dar mai ales pentru mântuirea neamului creștinesc”

Maica Domnului este izvor de binecuvântare

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit credincioșilor despre importanța și ajutorul Maicii Domnului.

Nașterea Maicii Domnului, spune troparul, este bucurie pentru toată lumea pentru că din ea a răsărit soarele dreptății Iisus Hristos. Maica Domnului este izvor de binecuvântare prin rugăciunile ei pentru că ea aduce harul Preasfintei Treimi în Biserică și îl dăruiește oamenilor sub formă de milostivire, de ajutorare. Ea este ocrotitoarea fecioarelor pentru că a rămas Pururea Fecioară. Este ocrotitoare a mamelor pentru că a născut pe Fiul ei Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Este ocrotitoarea clerului pentru că Hristos Domnul este Marele Preot. Este ocrotitoare însă mai ales a celor săraci, a celor necăjiți, a celor care se află în necazuri. Așa cum se spune în cărțile noastre de cult, Maica Domnului este iubire cu smerenie pentru cei pe care nu-i mai iubește nimeni și ea este izvor de speranță. Este ocrotitoarea văduvelor, ocrotitoarea orfanilor, este ocrotitoarea călătorilor, este milostivă cu cei care au suferit sau suferă mult. Este vindecătoarea bolnavilor, o mulțime de bolnavi în decursul istoriei au fost salvați de la moarte prin rugăciunile Maicii Domnului. Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor „, a spus Patriarhul României.

Este un mare dar pentru un popor nașterea de copii

De asemenea, Preafericirea Sa a îndemnat familiile din țara noastră la nașterea de prunci: „În această zi a Nașterii Maicii Domnului ne gândim la toate familiile care au copii și la cele care doresc să aibă copii și nu au. Este un mare dar pentru un popor nașterea de copii. Multe sate din România au îmbătrânit pentru că tinerii au plecat în străinătate și dau naștere copiilor în Italia, Spania și în alte părți, iar populația din țara noastră scade pe zi ce trece. De aceea, Sărbătoarea Nașterii maicii Domnului este un moment potrivit prin care noi cerem ca cei ce au copii să aibă și mai mulți, cei care nu au să se roage să aibă copii pentru că sunt o mare binecuvântare pentru poporul român.”

La final Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfintei Fecioare: „Tuturor celor care poartă numele de Maria sau Marian și derivate le dorim ani mulți cu sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu. În poporul român există peste 2 milioane de oameni care poartă numele Maria sau Marian și derivate din acestea. Din 2 milioane, 1.800.000 sunt femei. Sunt puțini bărbați care poartă numele de Marian, Marin sau Marinică și multe alte derivate. Dar cele mai multe se numesc Maria. Dorim tuturor ani mulți, binecuvântați, cu ajutor de la Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu și spre bucuria Bisericii. Amin!”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa l-a hirotonit întru preot pe Vasile Suraj Veselu, pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” – Băltița, Protoieria Câmpina.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul l-a hirotonit întru diacon pe Cătălin Marian Hangu, pe seama capelei Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, Protoieria Sector 1 Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente