Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, în Muntenia și Dobrogea

În ziua de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului, în eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au desfășurat mai multe evenimente cu caracter religios și cultural. Credincioși de toate vârstele, de aproape sau de departe, au participat la slujbele oficiate la mănăstirile și parohiile din eparhiile lor, închinate sărbătorii Nașterii Maicii Domnului.

După cum informează Ziarul Lumina, în Arhiepiscopia Tomisului, la Mangalia, a fost organizată vineri, 6 septembrie, o procesiune religioasă cu moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi, la care au participat aproximativ 60 de preoți și numeroși credincioși. Cu prilejul sărbătoririi hramului, IPS Arhiepiscop Teodosie a săvârșit sâmbătă, 7 septembrie, slujba de sfințire a picturii bisericii Mănăstirii Deleni. De asemenea, la hramul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Eforie Nord au fost aduse, de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Mangalia, moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi.

Duminică și-a serbat hramul și Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Greci din orașul Buzău. Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica parohiei de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media al eparhiei. Anul acesta, credincioșii din Buzău au avut ocazia să se închine și la icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la mănăstirea vrânceană Dălhăuți, care a fost adusă cu binecuvântarea chiriarhului locului, la hramul parohiei buzoiene. Cinstitul odor a fost așezat sub un baldachin împodobit cu flori și cu ramuri de brad în vecinătatea bisericii, iar numeroși credincioși au poposit și s-au rugat la sfânta icoană care este cunoscută și iubită în orașul Buzău, fiind adusă și în trecut cu ocazia unor sărbători mari închinate Maicii Domnului. „Prin Sfânta Fecioară Maria s-a făcut începutul lucrării de restaurare, de împăcare a omului cu Dumnezeu. Cea pe care noi o sărbătorim astăzi (n.r., 8 septembrie) este Maica lui Dumnezeu și Maica noastră a tuturor. În Sfânta Evanghelie, ea apare de foarte puține ori, dar rostește cuvinte memorabile, dintre care cele mai importante le-a rostit în nunta din Cana Galileii când i-a îndemnat pe organizatorii nunții să asculte de Fiul ei, spunând: «Faceți tot ceea ce vă va spune El!»”, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. Biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Greci a fost ridicată în anul 1850 de mai mulți negustori din orașul Buzău pe locul unei biserici mai vechi din 1649, ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Țării Românești.

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul închinat Nașterii Maicii Domnului, construit în zona Prislop, foarte aproape de comuna Dragoslavele, precizează Biroul de presă al eparhiei. Înaltpreasfinția Sa a mulțumit ctitorilor și ostenitorilor și a arătat că acest paraclis reprezintă începutul viitorului schit ce se va construi în mijlocul munților. Lucrările la acest paraclis au fost demarate în anul 2011, iar ctitorul este profesorul Marcel Mogoș, președintele Obștei Moșnenilor Dragosloveni.

Hramul Mănăstirii Cudalbi, județul Galați

În fiecare an, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, Mănăstirea Cudalbi din județul Galați, important centru de viață duhovnicească din Câmpia Covurluiului, își sărbătorește hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența autorităților județene și locale, precum și a credincioșilor eparhiei și din întreaga țară, care au putut admira frumusețea sfântului lăcaș, în stil ștefanian, împodobit cu mozaicuri exterioare. La momentele liturgice cuvenite, după îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost înălțate rugăciuni speciale pentru pacea întregii lumi ca aceasta „să fie lumina vieții pentru toți oamenii, indiferent de religie sau cultură”.

La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitori și pentru toți binecredincioșii adormiți întru Domnul. Prin străduințele actualei starețe, monahia Mariani Popa, și ale întregii obști, au fost construite o nouă biserică, aflată astăzi în faza de finisare, precum și o nouă clopotniță și trei corpuri de chilii.

Evenimente religioase au avut loc și la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Slobozia, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” – Adămești, din județul Teleorman, unde Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și la Mănăstirea Delta Neajlovului, județul Giurgiu, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Slujba de pomenire pentru victimele accidentului naval „Mogoșoaia”

Victimele tragediei navale de la Cotul Pisicii, întâmplată la 10 septembrie 1989, au fost pomenite duminică, 8 septembrie, de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii. Slujba de pomenire a fost oficiată după Sfânta Liturghie, săvârșită în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Grindu, Protoieria Niculițel, de către ierarhul tulcean, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La hramul bisericii parohiale, zidită între 1990 și 1996, și la slujba de pomenire a celor 187 de parohieni au participat numeroși credincioși și reprezentanți ai autorităților locale.

La 10 septembrie 1989, nava de pasageri „Mogoșoaia”, care făcea curse între Galați și Cotul Pisicii, a fost lovită și scufundată de împingătorul bulgăresc „Petar Karamincev”. În această tragedie și-au pierdut viața 216 oameni.

Comentarii Facebook


Știri recente