Sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria în Transilvania

Numeroase lăcașuri de cult sunt închinate Sfintei Fecioare Maria, în Transilvania. La Nașterea Maicii Domnului au loc pelerinaje la mănăstirile închinate Sfintei Fecioare, precum și în comunitățile aflate sub ocrotirea sa. Brașovenii participă la o procesiune în oraș, cu icoana Maicii Domnului, iar bistrițenii pot vizita o expoziție de icoane organizată cu prilejul acestei sărbători.

În Arhiepiscopia Sibiului își serbează hramul „Nașterea Maicii Domnului” Mănăstirea Nocrich-Hârtibaci, Mănăstirea Măgura, comuna Jina, Schitul Bazna și Schitul Orlat din județul Sibiu, precum și Mănăstirea Făget (Boholț), comuna Beclean, din județul Brașov, după cum aflăm din Ziarul Lumina. În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului este hram la Mănăstirea Ciucea, județul Cluj, și la Mănăstirea Piatra Fântânele din județul Bistrița-Năsăud. În Arhiepiscopia Alba Iuliei sunt două mănăstiri care își serbează hamul: Mănăstirea Țeț din județul Alba și Mănăstirea Recea din județul Mureș. În Episcopia Oradiei este hram la Mănăstirea Voivozi, județul Bihor. În Episcopia Maramureșului și Sătmarului este hram la Mănăstirea Chiuzbaia și Mănăstirea Ruoaia din județul Maramureș, precum și la Mănăstirea Tegea din comuna Craidorolț, județul Satu Mare. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este o zi deosebită și la Mănăstirea Bixad din județul Satu Mare, care are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar unde are loc un mare pelerinaj și pe 8 septembrie.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului va fi prăznuită la Brașov printr-o amplă procesiune prin centrul istoric al orașului. În ajunul sărbătorii, de la orele 17:30, la Biserica „Sfânta Treime” – Tocile, soborul de preoți condus de protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, va oficia slujba Vecerniei. De la 18:30, soborul de preoți și credincioșii vor începe procesiunea cu o copie după icoana Maicii Domnului din această biserică pe traseul str. Ilie Birt – Piața Unirii – Str. Gheorghe Barițiu – Piața Sfatului – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. În timpul procesiunii, preoții și credincioșii vor cânta Paraclisul Maicii Domnului, iar la final, se va oficia slujba Litiei în biserica din Piața Sfatului. „Vom ajunge în Piața Sfatului în jurul orelor 19:00. Sunt așteptați la procesiune sute de credincioși, dar și preoți de la toate bisericile din oraș”, ne-a spus protopopul Dănuț-Gheorghe Benga.

Expoziție de icoane cu Maica Domnului

O expoziție ce aduce în atenție varietatea extraordinară a replicilor vestitei icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula este vernisată azi, la Muzeul de Artă din Bistrița. Expoziția, intitulată „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”, este dedicată icoanelor Maicii Domnului, ce au lăcrimat de-a lungul vremii. La eveniment participă IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, artiști, academicieni și oameni de cultură din județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Alba. Sunt expuse aproximativ 50 de icoane aflate în patrimoniul Protopopiatului Bistrița, Mănăstirii Nicula, Muzeului din Bistrița și Muzeului Mitropoliei Clujului. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Bistrița și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Slujiri ale ierarhilor din Transilvania

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului va oficia, azi, slujba Vecerniei, cu începere de la ora 19:00, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele. Tot azi, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie în Parohia Morești, Protopopiatul Târgu-Mureș. Seara, participă la recepția organizată cu ocazia aniversării centenarului Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

Mâine, 8 septembrie, în ziua de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Măgura-Jina, județul Sibiu, cu ocazia hramului. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sărbătoririi hramului. Sfânta Liturghie va fi precedată de sfințirea Paraclisului închinat Sfântului Pahomie de la Gledin din incinta mănăstirii. Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii de la Recea, județul Mureș. Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, participă la sărbătoarea comunității române din Parohia Micherechi, din Ungaria, care sărbătorește 240 de ani de la înființarea parohiei și ridicarea lăcașului de cult, în anul 1773. La ceremonia religioasă vor fi prezenți mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Preasfințitul Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, va resfinți biserica din Parohia Cizer, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, și va săvârși Sfânta Liturghie. Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Predeal, județul Brașov, cu ocazia hramului. Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea din Ciucea, județul Cluj. Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică în Parohia Rozavlea, Protopopiatul Vișeu.

Comentarii Facebook


Știri recente