Sărbătoarea Nașterii Domnului la românii din Giula – Ungaria

Sărbătoarea Nașterii Domnului (25 decembrie 2014) a fost întâmpinată și de românii din Ungaria cu multă bucurie.

Potrivit unui obicei devenit tradiție, care are și un aspect misionar-pastoral, în seara de Ajun a Crăciunului Preasfințitul Părinte Siluan împreună cu preoți și diaconi de la Catedrala și Centrul Eparhial și cu alți credincioși a mers cu colinda la familii de români ortodocși din Giula, pentru a le aduce binecuvântare și vestea Nașterii Domnului, fiind primiți peste tot cu multă bucurie. Astfel, a fost readus la viață și păstrat la românii care trăiesc în orașul Giula acest frumos obicei al colindatului, atât de îndrăgit la Poporul Român, iar credincioșii cântă colinde împreună cu colindătorii de la Centrul Eparhial, simțind și în felul acesta frumusețea Sărbătorii Crăciunului, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În ziua de prăznuire a Nașterii Domnului, în Catedrala Episcopală din Giula a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi de la Catedrală, în prezența a foarte mulți credincioși, care au umplut locașul de cult. Au fost prezenți, de asemenea mulți copii, precum și un grup de elevi de la Școala Generală Românească din Giula, care sub îndrumarea Doamnei Învățătoare Eva Sabău au pregătit o foarte frumoasă și emoționantă serbare de Crăciun, pe care au prezentat-o la sfârșitul slujbei. În biserică se află și un frumos brad de Crăciun, dăruit de către Doamna Elvira Ardelean, Primarul localității Otlaca Pustă (Pusztaottlaka) și împodobit de femeile credincioase de la Catedrală, care au pregătit, de asemenea și pungi cu dulciuri, oferite elevilor care au prezentat serbarea, dar și tuturor copiilor, de către Ierarh.

La momentul rânduit, Preasfințitul Părinte Siluan a dat citire Pastoralei la Nașterea Domnului, care subliniază măreția și actualitatea Darului lui Dumnezeu, făcut oamenilor prin Nașterea în cetatea Betleemului a Celui se va face Mântuitorul lumii întregi, iar mântuirea este lucrul cel mai important pentru oamenii din toate timpurile, chiar și pentru cei care trăiesc în societatea modernă contemporană, iar la final și-a exprimat mulțumirea pentru imaginea deplină a Bisericii, pe care o sărbătoare ca cea de astăzi, cu mulți credincioși și copii prezenți la slujbă, o poate oferi.

De asemenea, până când s-a împărțit anafura credincioșilor, după încheierea Sfintei Liturghii, grupul colindătorilor din Ajun a oferit un concert de colinde pentru toți cei prezenți.

În felul acesta, Sărbătoarea Crăciunului a fost întâmpinată creștinește și de către românii ortodocși din Giula și a adus în sufletele lor multă bucurie și binecuvântare.

Comentarii Facebook


Știri recente