Sărbătoarea Naşterii Domnului cinstită la Istanbul

La biserica Sf. Mc. Paraskevi din Hasköy, ctitorită de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia a sărbătorit Nașterea Domnului printr-o suită de evenimente care au avut loc în perioada 24-28 decembrie 2014.

În data de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, grupul de colindători al Comunității Ortodoxe Române din Turcia, format atât din copii cât și din adulți și coordonat de prof. Andreea Vlad a mers la Patriarhia Ecumenică și l-a colindat pe Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic. Printre colindători s-au aflat și studenți români de la universitățile din Istanbul.

Sanctitatea Sa a binecuvântat grupul de colindători și a mulțumit pentru urări, transmițând acestora urări pentru Noul An și îndemnul de a păstra tradițiile și datinile străbune în sânul comunității.

„Pe 25 decembrie după săvârșirea Sfintei Liturghii, la care au participat peste 120 de români, în trapeza comunității a avut loc spectacolul de Crăciun. Copiii comunității, îndrumați de prof. Andreea Vlad, au cântat colinde și au recitat poezii încântând audiența. Invitatul de onoare, Moș Crăciun, a fost sorcovit de micii colindători cărora le-a oferit daruri constând în dulciuri și jucării. Tot în trapeza comunității, într-o atmosferă de sărbătoare a avut loc masa tradițională de Crăciun. Cei prezenți s-au putut bucura de bucate tradiționale specifice acestei sărbători” a precizat Pr. paroh Sergiu Marcel Vlad.

În ziua de 28 decembrie 2014, la ora 10,00 la biserica Sfânta Mc. Paraskevi –Pikridion din Istanbul, biserica Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia, a avut loc slujba Sfintei Liturghii Arhieresti, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Gennadios de Sassima, înconjurat un sobor de preoţi.

Sfanta Liturghie Arhierească a fost oficiată în limbile greacă şi română, în biserică fiind prezenţi credincioşi ai ambelor comunităţi creştin-ortodoxe.

„La Sfânta Liturghie au fost prezenți din partea Consulatului General al României la Istanbul Excelența Sa, domnul consul Tiberiu Șarpe și Excelența Sa, domnul viceconsul Radu Diaconiuc. Acest moment de alese trăiri duhovnicești a fost încununat de prezența domnului Mircea Lucescu și a soției acestuia, doamna Elena Lucescu, binefăcători ai bisericii, care au sprijinit constant ctitoria brâncovenească de pe malul golfului Cornul de Aur”, a mai precizat pr. paroh Sergiu Marcel Vlad.

În discursul său, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Gennadios a transmis mesajul de binecuvântare pentru Noul An din partea Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a adus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel mulţumiri şi calde urări, însoţite de gânduri creştineşti, adresând binecuvântări pentru Noul An creştinilor români din Turcia, dar şi din România. Înaltpreasfinţia Sa s-a adresat cu gratitudine domnului Mircea Lucescu, evidențiind sprijinul constant pe care domnia sa l-a oferit bisericii Sf. Mc. Paraschevi în cei 10 ani de când românii înalță rugăciuni către Dumnezeu în acest locaș.

În contextul Anului comemorativ al SfinţilorMartiriBrâncoveni și în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit, din partea Parohiei Ortodoxe Române din Istanbul și a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, pr. Dr. Sergiu Marcel Vlad, parohul bisericii le-a înmânat domnului Mircea Lucescu și doamnei Elena Lucescu diploma de onoare pentru păstrarea memoriei Domnitorului creștin Constantin Brâncoveanu Basarab și a jertfelnicilor săi fii Constantin, Radu, Ștefan, Matei și a sfetnicului Ianache Văcărescu, la 300 de ani de la sacrificiul lor pentru neam și credința ortodoxă. Totodată, domnului Mircea Lucescu i-a fost acordată medalia jubiliară Tricentenarul Sfinților Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente