Sărbătoarea „Junilor” în Mărginimea Sibiului

Ca în fiecare an, la câteva zile după sărbătoarea Nașterii Domnului, cetele de juni din Mărginimea Sibiului s-au întâlnit la Săliște. După ce în zilele de Crăciun au colindat satele și comunele mărginimii, cetele de juni au îmbrăcat din nou frumoasele straie de sărbătoare, moștenite de la părinți și bunici. Fetele și feciorii au cântat și au jucat, respectând astfel tradițiile transmise de sute de ani din generație în generație.

La sărbătoarea junilor a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a vorbit despre importanța păstrării portului popular și a tradițiilor strămoșești.

„Săliștea Sibiului a îmbrăcat, la sfârșit de sărbătoare închinată Nașterii Domnului, haina populară românească și a tradițiilor aduse din 16 localități ale Mărginimii Sibiului. Cu multă bucurie și-au exprimat credința această că Săliște este capitala culturală și spirituală a Mărginimii Sibiului. Considerăm că este și de obligația noastră nu numai să participăm, ci să și binecuvântăm astfel de manifestări pentru că numai astfel putem să îi sprijinim pe cei care mai păstrează încă hainele și tradițiile românești; este foarte important considerând că haina are o sfințenie a ei dobândită în timp, tocmai datorită faptului că a păstrat ființa neamului nostru, dar și credința în același timp”, a declarat pentru TRINITAS TV ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

„Piața Junilor” din Săliște a răsunat de colinde, cântece de stea și jocuri populare. Începând cu anul 1906, întâlnirea junilor se organizează în fiecare iarnă, la câteva zile după Crăciun, la poalele Munților Cindrel.

Comentarii Facebook


Știri recente