Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Patriarhie

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 25 aprilie 2014, Izvorul Tămăduirii. La Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit în curtea Catedralei Patriarhale slujba de Sfințire a Apei, numită și Aghiasma Mică.

La sfârșitul slujbei de sfințire a Apei Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Maica Domnului este Izvor de viață purtător prin harul Mântuitorului Iisus Hristos: „Cântările Utreniei de astăzi arată că Maica Domnului este Izvor de viață și de tămăduiri. Mai precis, Maica Domnului este Izvor de viață purtător. În acest înțeles, Maica Domnului este cea care a dat naștere ca Om Cuvântului sau Fiului Veșnic al lui Dumnezeu. Dar pentru că Maica Domnului este cea plină de har ea devine și Izvor purtător de viață ca sănătate, ca tămăduire. Când sănătatea noastră este confruntată cu boala, viața diminuează, se amestecă cu suferința și cu durerea, însă vindecarea reface sănătatea vieții și ca atare viața intră în starea ei normală. Deci, Maica Domnului este Izvor purtător de viață pentru că a purtat pe Hristos mai întâi în pântecele ei și apoi pe brațele ei, iar acum poartă harul lui Hristos în mod deplin și devine tămăduitoare prin puterea harului lui Hristos”.

Preafericirea Sa a mai arătat că darul vieții este de la Dumnezeu, iar datoria noastră este să îl apărăm, să îl cultivăm și să îl sfințim: „Adesea nu primim imediat vindecarea bolilor trupești, dar dacă ne pocăim, ne rugăm mult și folosim apă sfințită mai întâi ne vindecăm de bolile sufletești, de păcate. Adesea, nu totdeauna, bolile trupești sunt și consecințe ale păcatului. Pe de altă parte bolile ne aduc aminte că viața este dar de la Dumnezeu, nu este darul nostru propriu. Ea este un dar de la Dumnezeu pe care noi trebuie să îl apărăm, să îl cultivăm și să îl sfințim. Timpul vieții pământești este timpul sfințirii darului vieții. Nu contează că trăim mult sau puțin în lume, ci cum trăim, dacă am sfințit darul vieții sau nu l-am sfințit”.

La slujbele de la Catedrala patriarhală a slujit astăzi și noul preot al comunității ortodoxe de limbă rusă din București. Părintele Mihail Asmus a fost prezentat la finalul slujbei de sfințire a apei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Ortodocșii ruși din Capitală participă la sfintele slujbe de la Biserica Nicolae Tabacu de pe Calea Victoriei.

„Ne bucurăm că dânsul a dorit ca astăzi să fie prezent aici. A cerut binecuvântare să slujească împreună cu preoții noștri și cerem să transmită din partea noastră Preafericitului Părinte Patriarh Kiril salutările noastre frățești”, a spus Preafericirea Sa.

La final, credincioșii prezenți au putut lua apă sfințită atât pentru folosul lor duhovnicesc, cât și al celor apropiați și au primit și iconițe cu Izvorul Tămăduirii din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Apa care a fost sfințită la Catedrala Patriarhală a fost adusă de la izvorul Maicii Domnului din Parcul Reședinței patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente