Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Sighișoara

În vinerea Izvorului Tămăduirii, 25 aprilie 2014, Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara și-a serbat cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, mulțime de credincioși din județul Mureș și din județele limitrofe au participat la slujba Sfințirii Apei, la Taina Sfântului Maslu și la Sfânta Liturghie pe care a săvârșit-o Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi, după cum a precizat Ieromonahul Macarie Țepeș.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția sa a arătat mai întâi pe cine sărbătorește Ortodoxia în această zi: „Astăzi Biserica noastră în cântări duhovnicești și în imnuri de bucurie prăznuiește pe Maica Domnului, „izvorul nesecat al tămăduirilor”, „fântâna darurilor dumnezeiești”. Astăzi Biserica noastră plină de bucuria Învierii și sub stindardul Învierii prăznuiește pe cea mai suavă floare din arborele genealogic al lui Iesei, pe Maica Domnului – „biserică sfințită și rai cuvântător””.

În continuare, Arhipăstorul a amintit de purtarea de grijă și de mijlocirea permanentă a Sfintei Fecioare Maria pentru întreg neamul omenesc: „Dacă o singură clipă Împărăteasa lumii nu ar interveni pentru noi în fața lui Dumnezeu cu fericiții din ceruri lumea s-ar prăbuși în haos. Avea dreptate Sfântul român Ioan Iacob Hozevitul când zicea: „De n-ar avea la ceruri lumea/ Rudenie de pe pământ,/ Atunci ar fi pustie viața,/ Asemenea unui mormânt!„[…] Ea ne stă mereu alături ca să împărtășească pătimirea noastră, să dea putere încrederii noastre și să ne mângâie în multele noastre dureri. Cel ce nădăjduiește în Maica Domnului nu va fi părăsit niciodată căci Domnul Dumnezeu o ascultă pe ea când mijlocește pentru noi. Gheorghe al Nicomidiei spunea: „Pentru că Ziditorul a toate, Dumnezeu, socotește slava ei ca pe a Lui îi ascultă rugăciunile. Deci, ea este singura ființă căreia Dumnezeu nu i se poate împotrivi””.

Apoi, credincioșii prezenți au fost îndemnați să nu se sperie și să nu se întristeze de puterea distrugătoare pe care Satana o are astăzi în lume și cu care îi înșală pe mulți, pentru că „în paradisul ceresc, lângă Preasfânta Treime, noi avem o mamă bună și nemuritoare, o avem pe Maica Domnului – cea mai puternică în săvârșirea minunilor, în transmiterea darurilor și în protejarea noastră sub sfântul și minunatul ei acoperământ. În mijlocul asperităților, lipsurilor și suferințelor să nu disperăm, ci să strigăm ca acel monah: „Măicuța mea din ceruri, ajută-mă!„, și ea va interveni numaidecât pentru că este mereu gata să transforme păcatul în iertare, tristețea în bucurie și eșecul în mare și slăvită biruință”. Noi trebuie să o iubim pe Măicuța Domnului pentru că este și Mama noastră și să-i adresăm rugăciuni în clipele cele mai grele, căci „ea se ocupă de problemele copiilor săi cu o tandrețe, cu o gingășie care întrece de o mie de ori afecțiunea celui mai delicat părinte, mamă, tată de pe acest pământ”.

După încheierea Sfintei Liturghii, în paraclisul „Izvorul Tămăduirii”, ÎPS Irineu a hirotesit întru duhovnic pe părintele Casian, viețuitor al mănăstirii. Slujba hirotesiei a fost urmată de o agapă frățească la care au luat parte peste trei sute de persoane. Starețul mănăstirii, Arhimandritul Ghelasie Țepeș i-a mulțumit Părintelui Arhiepiscop pentru slujirea din această zi aleasă și pentru cuvântul de învățătură care a mângâiat și întărit sufletește pe toți cei prezenți la acest praznic al Maicii Domnului.

La plecare, ierarhul l-a felicitat pe părintele stareț cu ocazia sărbătoririi hramului: „Mulțumim părintelui stareț Ghelasie pentru frumoasa primire, pentru mulțimea florilor pe care le-am primit prin pelerinii fideli și iubitori de această mănăstire. Vă mulțumim pentru dragostea pe care totdeauna ne-o arătați și pentru această masă unde ne-ați primit și ne-ați tratat împărătește cu o iubire care are în ea bucuria Sfintelor Paști. Îl rog pe Domnul înviat să cerceteze cu har și îndurare întreaga obște a Mănăstirii ortodoxe de la Sighișoara”.

Comentarii Facebook


Știri recente