Sărbătoarea Învierii Domnului la Patriarhie

Mii de credincioși pe Colina Bucuriei din București au primit în fața Reședinței și a Catedralei Patriarhale Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Slujba Învierii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.

Învierea lui Hristos este temelia credinței creștine

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, Părintele Patriarh a subliniat faptul că Învierea lui Hristos înseamnă biruința iubirii Lui smerite și milostive asupra urii și asupra invidiei, asupra trădării și asupra fricii, asupra păcatului, asupra iadului și asupra morții.

„În acest moment trăim sensul ultim al vieții noastre, al istoriei și al întregului univers de aceea în cântările care vor urma în noaptea aceasta se va spune Iată acum toate s-au umplut de lumină, și cerul, și pământul, și cele dedesubt. Toate s-au umplut de sens, toate au un rost pentru că ultimul Cuvânt nu este în mormânt, ci ultimul cuvânt asupra vieții este viața veșnică, cerească, netrecătoare. Învierea lui Hristos înseamnă biruința iubirii Lui smerite și milostive asupra urii și asupra invidiei, asupra trădării și asupra fricii, asupra păcatului, asupra iadului și asupra morții. Hristos Cel răstignit a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le. Învierea lui Hristos nu este revenirea la viața pământească, nu este reanimarea unui cadavru, ea este începutul unei alte vieți, viață nouă veșnică, fără de moarte, de aceea vom cânta în noaptea aceasta Iată acum prăznuim omorârea morții și începutul unei noii vieți, viața veșnică. Învierea este pentru creștini Vestea cea bună, fără Învierea lui Hristos nu există Evanghelie, fără Învierea lui Hristos credința este zadarnică și propovăduirea apostolilor este zadarnică, spune Sf. Apostol Pavel. Deci, Învierea lui Hristos este temelia credinței creștine, și anume vestea cea bună, singura veste bună absolută, că păcatul, iadul și moartea pot fi biruite”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a arătat, de asemenea, că orice lumânare pe care preotul o folosește ca să împărtășească celor prezenți lumina învierii are aceiași valoare ca și lumina de la Sfântul Mormânt

„În noaptea de Paști purtăm lumânări în mâini pentru că am primit lumină din Lumina lui Hristos, nu am venit cu lumânarea aprinsă de acasă, ci am primit lumina. Și anul acesta, cu milostivirea lui Dumnezeu a fost adusă Sfânta Lumină de la mormântul Învierii lui Hristos, dar orice lumânare de Paște pe care preotul o folosește ca să împărtășească celor prezenți lumina învierii are aceiași valoare ca și lumina de la Sfântul Mormânt pentru că de fapt este Hristos prezent în Biserica Sa, El dăruiește lumina veșnică, lumina eternă ca arvună a slavei și luminii din Împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi”,a mai spus Preafericirea Sa.

Lumina Învierii este lumina sensului vieții noastre

Părintele Patriarh a vorbit totodată și despre etimologia denumirii sărbătorii Pascale arătând că în Iisus Hristos trecerea este de la moarte la viață.

Sărbătoarea Paști înseamnă trecere, ea vine de la poporul evreu și însemna aniversarea trecerii prin Marea Roșie a poporului ca trecere de la robie de la libertate, de la robia Egiptului și mergere spre țara făgăduinței. În Iisus Hristos trecerea înseamnă, trecere nu prin Marea Roșie, ci prin jertfa sângeroasă a Sfintei Cruci, trecere de la moarte la viață, de la suferință la biruință și speranță, trecere de la viața pământească trecătoare la viața cerească netrecătoare. Dacă totul este trecător în jurul nostru, ce rămâne netrecător? Lumina Sfintelor Paști. Deci, toți suntem trecători, dar deveni netrecători dacă credem în Hristos, îl iubim și îl mărturisim pe Hristos prin cuvânt și faptă. De aceea, Lumina Învierii este lumina sensului vieții noastre și anume Mântuitorul spune: Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi. Chiar dacă va muri cu trupul va fi viu cu sufletul și Eu îl voi învia pe el în ziua de apoi. Deci, noi credem în Înviere pentru că dorim să trăim veșnic. În felul acesta înțelegem că lumina de Paște este lumina sufletului nostru dornic de viață veșnică. Când ne întreabă cineva de ce crezi în Dumnezeu, în Iisus Hristos cel răstignit și înviat noi trebuie să răspundem: cred pentru că m-am hotărât să trăiesc veșnic, nu doar până la mormânt, ci doresc să trăiesc veșnic cu ce are viața veșnică și este Învierea și Viața, Iisus Hristos.

O faptă de milostenie este o lumânare de înviere

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat ca în această perioadă să fim alături de cei aflați în suferință și să răspândim lumină în jurul nostru prin fapte bune.

„În aceste zile de sărbătoare trebuie să răspândim lumină în jurul nostru, lumina pe care o primim în sufletele noastre. Cum răspândim lumina? Prin orice cuvânt bun, prin orice faptă bună și mai ales prin rugăciunea pentru alții, pentru cei care nu știu să se roage, pentru cei care nu mai pot să se roage de prea multă suferință și pentru cei care au nevoie de ajutorul nostru atunci când se simt singuri, deznădăjduiți. O faptă de milostenie, o prezență lângă un om bolnav, sărac, singur este o lumânare de înviere adusă tainic întru smerenie acolo unde lipsește iubirea milostivă și smerită”, a mai precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos cel Înviat din morți să ne binecuvinteze cu bucurie din bucuria pe care au primit-o femeile mironosițe care L-au întâlnit pe Hristos cel Înviat și cărora El le-a spus Bucurați-vă nu vă temeți. Să ne dăruiască Hristos Domnul pace din pacea pe care a dăruit-o sfinților ucenici care erau însigurați și plini de teamă și El le-a zis: Pace vouă. Nu vă temeți . Deci bucuria și pacea lui Hristos trebuiesc cerute, primite și făcute roditoare în jurul nostru spre slava Preasfintei Treimi și a noastra mantuire”, a spus Preafericirea Sa.

Sărbătoarea Învierii Mântuitorului a continuat prin oficierea în Catedrala Patriarhală a Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, în prezența a sute de credincioși.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit credincioșilor pentru participare și le-a dăruit pastorala de Sfintele Paști, un ou roșu, un cozonac și câte o iconiță cu Învierea Domnului Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…