Sărbătoarea Învierii Domnului, în Siria şi Liban

În perioada 9 – 16 aprilie Pr. Gheorghe Costea, preotul comunităţii din Siria şi Liban, s-a aflat la Beirut spre a oferi asistenţă religioasă credincioşilor români din cele două ţări. Slujba Prohodului a fost oficiată vineri, 10 aprilie, la Biserica „Sf. Gheorghe” din cadrul Spitalului Grec-Ortodox „Sf. Gheorghe” din cartierul Ashrafiye, împreună cu Pr. Paroh Iustinos Dib şi Pr. Marcu, după cum am aflat de la pr. Gheorghe Costea.

De asemenea, Slujba de Înviere a fost oficiată la Biserica Sf. Gheorghe.

„La slujbă au participat aproximativ 60 – 70 de persoane. De asemenea, la Sf. Liturghie oficiată de Învierea Domnului au participat şi Excelenţa Sa, dl. Victor Mircea, Ambasadorul României la Beirut precum şi dl. Constantin Bulearca, consulul Ambasadei României. La sfârşitul slujbei fiecare credincios prezent a primit o iconiţă şi o Pastorală de Paşti, oferite prin grijă Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, după cum ne-a transmis pr. Gheorghe Costea.

Luni, 13 aprilie, Pr. Gheorghe Costea a participat la slujba arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Ioan al X- lea Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient în Catedrala Patriarhală din Damasc, închinată în cinstea Fecioarei Maria. Părintele Gheorghe Costea a oferit Patriarhului Antiohiei şi al Întregului Orient daruri din partea Patriarhului României. Totodată, la sfârşitul slujbei, în cadrul Vecerniei celei de a două Învieri – care în Patriarhia Antiohiei se oficiază după Sf. Liturghie din a două zi de Paşti- a fost citită şi Sf. Evanghelie în limba română. La slujba au participat şi cei câţiva români care mai sunt încă la Damasc, după cum ne-a transmis Pr. Gheorghe Costea.

Marţi, 14 aprilie, Pr. Gheorghe Costea a participat la slujba arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X- lea Yazigi Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient în Biserica Sfintei Cruci din Damasc. Preafericirea Sa a fost înconjurat de un sobor de ierarhi şi preoţi din cadrul Patriarhiei Antiohiei.

***

În luna martie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a hirotonit preot pentru comunitatea ortodoxă românească din Damasc pe tânărul Gheorghe Costea, licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din Bucureşti, specializarea Teologie Pastorală şi al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea Limba Arabă. Această decizie a fost luată ca urmare a cererii comunităţii române din Siria prin intermediul Ambasadei române la Damasc de a avea un preot care să oficieze Sf. Liturghie, precum şi celelalte servicii liturgice necesare oricărui creştin, în limba română.

Comentarii Facebook


Știri recente