Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, bucurie a întâlnirii omului cu Dumnezeu: PS Ieronim

Când Dreptul Simeon îl primește în brațe pe Pruncul Iisus, „bucuria lui mare este dincolo de dezlegarea greutăților și neputințelor firești ale vârstei înaintate, este bucuria întâlnirii cu Dumnezeu”, a spus joi Episcopul Daciei Felix.

„Comentatorii spun că se întâlnește acum Vechiul Testament, cu toate profețiile lui, cu realitatea Evangheliei harului lui Dumnezeu”, a explicat ierarhul.

„Acest bătrân, care-și cerea dezlegarea fizică de povara anilor, de povara trupului, se bucură de întâlnirea cu Însuși Fiului lui Dumnezeu Întrupat. Se bucură că s-a împlinit și profeția Profetului Isaia și toate celelalte profeții care se refereau la Mesia sau Mântuitorul.”

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Vârșeț, Serbia joi, 2 februarie 2023. Foto: Episcopia Daciei Felix

„Această întâlnire îi aduce speranță și îi aduce bucuria vieții celei veșnice, lucru care nu era bine clarificat, nu era suficient descoperit poporului ales”, a mai explicat Preasfinția Sa.

„Iată că se împlinește un minunat act prin care Mântuitorul nostru Iisus Hristos este recunoscut și venerat și de cei care participaseră la traducerea cuvântului vechilor Scripturi și într-o limbă de circulație cum era limba greacă în vremea aceea.”

„Această întâlnire minunată ne aduce și nouă bucurie”, a adăugat Episcopul Daciei Felix.

„Este un moment de bilanț al lumii celei vechi și un moment de încurajare și de început pentru lumea nouă.”

Joi, 2 februarie 2023, PS Ieronim l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Andrei, pe seama Catedralei Episcopale din Vârșeț. Foto: Episcopia Daciei Felix

În continuare, Preasfinția Sa a făcut o paralelă între Templul Vechi și bisericile creștine.

„Orice biserică este semnul văzut al prezenței lui Dumnezeu. În orice biserică avem altarul, care preînchipuie Sfânta Sfintelor de altădată. Iar pe Sfânta Masă nu mai este mana cu care s-au hrănit evreii de altădată, nu mai este toiagul lui Aaron, care a odrăslit, arătând lucrarea, prin harul Sfântului Duh, a preoției”, a exemplificat ierarhul.

„Tablele Legii sunt desăvârșite și înglobate în textul Sfintei Evanghelii care stă, ca și în timpul Vechiului Testament, pe această Masă Sfântă.”

„Iată cum cele vechi se prefac și cele noi ne sunt spre încurajare”, a mai subliniat Preasfințitul Părinte Ieronim.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Vârșeț, Serbia.

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Andrei a fost hirotonit ierodiacon pe seama Catedralei Episcopale din Vârșeț.

Foto credit: Episcopia Daciei Felix

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente