Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 2 februarie Întâmpinarea Domnului. În această zi, la Catedrala Patriarhală, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Prin sufletul tău va trece sabie

Evenimentul care constituie subiectul sărbătorii Întâmpinării Domnului Hristos apare relatat în Evanghelia Sfântului Apostol Luca (Luca 2, 22-40). La 40 de zile după naștere, Mântuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria și de dreptul Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii Vechi. În Templu este întâmpinat de dreptul Simeon și de Prorocița Ana. Când dreptul Simeon a întâmpinat pe Hristos și a luat în brațe pe Pruncul a simțit bucuria împlinirii făgăduințelor făcute de Dumnezeu și a mulțumit Lui printr-o rugăciune. De asemenea, dreptul Simeon a rostit şi o profeţie care viza persoana Sfintei Fecioare Maria, şi anume că prin sufletul ei va trece sabie, referindu-se şi la durerea cauzată de patimile pe care avea să le sufere Hristos Domnul. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea acestei sărbători, dar a arătat şi faptul că aceste cuvinte ale dreptului Simeon aveau să se împlinească întocmai.

„Simeon, cel încărcat de ani, care aştepta de mult eliberarea şi proorociţa Ana, de asemenea înaintată în vârstă, reprezintă omenirea cu care S-a întâlnit Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu Cel coborât pe pământ pentru noi oamenii. Ei au fost primii care L-au întâmpinat, primii care s-au bucurat de venirea Lui cea mult aşteptată şi prezisă de prooroci, dar unul dintre ei a fost, de asemenea, primul care a vorbit lucruri cutremurătoare care aveau să se întâmple în viaţa Lui, în primul rând spunând despre El că Acesta este pus spre căderea şi ridicare a multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Apoi, adresându-se Fecioarei Maria dreptul Simeon i-a spus: Prin sufletul tău va trece sabie. Aceste cuvinte aveau să se împlinească întocmai. În primul rând mulţi s-au ridicat şi alţii au căzut după întâlnirea cu El. Mântuitorul s-a adresat tuturor deopotrivă, vorbindu-le despre Împărăţia Lui Dumnezeu. Cei care au crezut în El, cei care L-au ascultat şi L-au urmat s-au ridicat chiar dacă unii dintre ei erau marginalizaţi, unii dintre ei chiar păcătoşi care şi-au schimbat viaţa. Alţii plini de sine orgolioşi, făţarnici au căzut. În ceea ce o privea pe Maica Domnului, pe Fecioara Maria, chiar dacă ea L-a născut pe Mântuitorul fără să simtă dureri, pentru că această naştere a fost de la Dumnezeu prin Duhul Sfânt, a simţit durerea sabiei în zilele umilinţelor şi a pătimirilor iubitului său Fiu. Nimeni nu a suferit ca ea îndurerată, înlăcrimată care a simţit, mai ales în momentul Răstignirii Fiului ei, durerea sabiei despre care îi amintea Simeon”, a spus Preasfinţia Sa.

Ne întâlnim cu Hristos Domnul şi îi întâmpinăm pe El ori de câte ori venim în Biserica Lui pe care a câştigat-o cu scump Sângele Său

Totodată, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a arătat, în cuvântul său, faptul că trebuie să îl întâmpinăm permanent pe Mântuitorul Cel care, de asemenea, ne caută şi ne întâmpină şi El : „Rareori ieşim în întâmpinarea Lui, El care ne deschide larg braţele pământeşti şi ne aşteaptă. Cu toată această aşteptare şi iubire fără margini noi rămânem departe de iubirea, de căutarea şi de întâmpinarea Lui. În multe feluri îl putem întâmpina noi pe Domnul. În multe feluri îl putem primi aşa cum l-a primit Bătrânul Simeon şi Proorociţa Ana. Îl putem primi mai ales prin Taina Euharistiei, atunci când noi nevrednici fiind dorim să ne împărtăşim cu El. Ne întâlnim şi îi întâmpinăm ori de câte ori venim în Biserica Lui pe care El a câştigat-o cu scump Sângele Său. De multe ori ne întâlnim şi îl întâmpinăm pe El prin cei care suferă. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că Mântuitorul aşteaptă permanent la uşa Bisericii dimpreună cu săracii şi cu cei necăjiţi, neajutoraţi pe care noi adeseori nu-i observăm. Este vorba despre săracii în care suferă până la sfârşitul veacurilor Hristos”, a spus Preasfinţia Sa.

„Sărbătoarea aceasta, drept măritori creştini, ne cheamă pe toţi să îl aşteptăm pe Mântuitorul, nu doar în ziua acestei sărbători, pentru că atunci când El va veni să Îl putem întâmpina. Când vom auzi această invitaţie, nu ştim în care ceas, în care zi se va face, dar atunci când ni se va face această invitaţie: Iată mirele vine, ieşiţi în întâmpinarea Lui, să putem răspunde şi noi ca şi fecioarele cele înţelepte”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Prima mențiune documentară referitoare la Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este cea din memorialul de călătorie al Pelerinei Egeria care ia parte la această sărbătoare în Ierusalim în ani 382 și 384.

Comentarii Facebook


Știri recente