Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la parohia Mesteacănu din Episcopia Sălajului

Duminică, 14 septembrie 2014, zi în care prăznuim și Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a făcut un popas duhovnicesc, fiind prezent în mijlocul credincioșiilor Parohiei Mesteacăn, Protopopiatul Zalău, după cum ne-a transmis Arhid. Adrian Onica. Preasfinția Sa a fost întâmpinat după rânduiala bisericească în fața locașului de cult cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de un ales sobor de preoți din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte paroh Dorinel Crecan, Preacucernicii Părinți Ludovic Vaida de la Parohia Almașu, Ioan Sabău de la Parohia Fildu de Mijloc, Dorel Botiș de la Parohia Țăud, Mihai Dobocan de la Parohia Recea Mică, precum și de credincioșii și fii satului.

În cadrul Sfintei Liturghii credincioșii au asistat și la hirotonia întru preot a părintelui diacon Adrian Chirti, Preacucernicia Sa urmând să activeze ca și preot misionar în cadrul Protopopiatului Jibou.

După rostirea cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a feliciat pe părintele paroh Dorinel Crecan pentru întreaga activitate desfășurată pe tărâmul pastoral-misionar, urându-i totodată ani îndelungați, Preacucernicia Sa aniversând astăzi împlinirea a 57 de ani de viață.

La rândul său Preacucernicul Părinte Dorinel Crecan a mulțumit Preasfinției Sale pentru vizita făcută în parohie și în numele credincioșilor a oferit Chiriarhului o icoană a praznicului de astăzi.

În continuare ierarhul, preoții și credincioșii s-au deplasat spre casa parohială din localitate unde a fost sfințită o troiță.

Situat în partea de sud-est a județului Sălaj, la limita cu județul Cluj, satul Mesteacăn a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1424.

Înaintea bisericii actuale de zid satul a avut, ca majoritatea parohiilor din județul Sălaj, o biserică de lemn ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceasta a funcționat ca biserică parohială până în anul 1940 când a fost înlocuită cu actuala biserică de zid.

Părintele Dorinel Crecan păstorește această parohie din anul 1982, înainte Preacucernicia Sa activând ca preot în parohia Răstolțu Mare. În prezent, Preacucernicia Sa este delegatul cleric al Episcopiei Sălajului în Adunarea Națională Bisericească, pentru perioada 2014-2018.

Comentarii Facebook


Știri recente