Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, în Moldova

Credincioșii din Moldova sunt așteptați, astăzi, 14 septembrie 2013, la hramurile mai multor biserici de parohie și de mănăstire. La Mănăstirea Râșca va fi adus din Grecia capul Sfântului Modest, iar la Mănăstirea Hadâmbu va fi organizată o procesiune în cinstea Sfintei Cruci, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Biserica Mănăstirii Râșca își serbează astăzi al doilea hram. Cu acest prilej, credincioșii se vor putea închina la racla în care se află capul Sfântului Ierarh Modest, care va fi adusă din Grecia. Sfintele moaște vor rămâne la Mănăstirea Râșca până pe 16 septembrie 2013. La Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va avea loc astăzi procesiunea „Drumul Crucii”, cu prilejul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci. Pelerinajul va avea loc de-a lungul drumului care urcă spre așezarea monahală, drum pe care sunt ridicate 14 troițe. După cum ne-a relatat arhim. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, astăzi, de la ora 8:30, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Sfânta Liturghie. La final va fi sfințit monumentul „Maica Domnului – Ocrotitoarea României”, aflat în parcarea mănăstirii.

Tot astăzi, va fi hram la Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul ieșean Nicolina, Protopopiatul Iași 2, și la Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din cadrul Spitalului de Psihiatrie de la Grajduri.

În județul Botoșani își va serba hramul Schitul Lebăda, ce aparține de Mănăstirea Guranda, iar în județul Neamț îmbracă straie de sărbătoare Schitul „Poiana lui Ioan” al Mănăstirii Sihăstria, parohia Dumbrava Roșie II și parohia Bistra din Protopopiatul Piatra Neamț.

În Eparhia Sucevei și Rădăuților va fi hram în parohiile Volovăț și Horodnic de Jos, Protopopiatul Rădăuți, în parohia Gheorghițeni – Dorna Arini, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Copiii din parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Capu Satului din Câmpulung Moldovenesc se vor spovedi și împărtăși astăzi. Această tradiție datează de mai bine de trei decenii, fiind legată de începutul noului an școlar. După terminarea Sfintei Liturghii se va oficia Agheazma mică, apoi se va înconjura de trei ori sfânta biserică.

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va fi sărbătoare în filia Perchiu a parohiei Gâlești, Protopopiatul Onești.

Comentarii Facebook


Știri recente