Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, în Episcopia Caransebeşului

Cu prilejul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, în Eparhia Caransebeşului se vor organiza, în această perioadă, mai multe manifestări liturgice și duhovnicești.

„În anul în care Episcopia Caransebeșului aniversează 150 de ani de la înființare, pelerinajul ce se desfășoară cu prilejul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, se află în al X-lea an de la inițiere. Cu acest prilej jubiliar, centrul eparhial organizează manifestări liturgice și duhovnicești de cinstire a sărbătorii Sfintei Cruci și de comemorare a eroilor bănățeni”, a precizat Protos. Casian Rușeț, Secretar Eparhial al Episcopiei Caransebeşului.

Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, în pelerinaj în Episcopia Caransebeşului

În perioada 13-14 septembrie 2015, la Caransebeş, vor fi aduse spre închinare moaștele Sfântului Grigore Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului. Sărbătoarea va începe în ajunul sărbătorii, când sfintele odoare vor fi întâmpinate la ora 17:30, în municipiul Caransebeș, după care vor fi purtate în procesiune de la catedrala istorică la noua catedrală episcopală, unde, cu acest prilej, va fi dezvelită o placă aniversară. În continuare se va oficia Slujba Privegherii.

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci cinstită la Crucea-monument de pe Muntele Mic

În dimineața zilei de 14 septembrie, la ora 8:30, va avea loc întâmpinarea moaștelorSfântului Cuvios Grigore Decapolitul la troiţa de la intrarea în staţiunea Muntele Mic. De aici se va pleca în procesiune spre crucea monument unde, într-un foișor special amenajat, începând cu ora 10:00, un sobor de arhierei va oficia Sfânta Liturghie. Apoi, la ora 12:30 se va săvârși o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni, se vor depune coroane la crucea monument şi va avea loc un ceremonial militar.

„Anul acesta este un eveniment aparte pentru că se împlinesc 10 ani de când Episcopia Caransebeșului organizează pelerinajul la crucea de pe Muntele Mic. În accepție creștină pelerinajul are înțelesuri spirituale fiind deopotrivă o rugăciune și o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El, osteneală sau asceză, dar și pocăință spre iertarea păcatelor”, a subliniat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episccopiei Caransebeșului.

„Pentru a cinsti Crucea de pe Muntele Mic, un monument al credinţei, al cinstirii înaintaşilor eroi, începând din anul 2006, Episcopia Caransebeșului organizează la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci procesiuni religioase, iar din anul 2011, Biserica strămoșească şi oastea țării şi-au dat mâna într-o împreună sărbătoare de rugăciune şi onoruri militare pentru eroii bănăţeni jertfiţi pentru libertatea, unitatea şi demnitatea noastră”, a mai spus Protos. Casian Rușeț.

Crucea metalică monument de pe Muntele Mic a fost realizată în anul 2004, fiind cea de-a doua ca înălțime din țară (27 m), înălțată pe locul unei cruci din lemn de brad ridicată în anul 1936.

Comentarii Facebook


Știri recente