Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în Eparhia Caransebeșului

Cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor cărășeni. În ajunul praznicului, ierarhul s-a aflat la Bucova, unde a sfințit o troiță, iar în ziua praznicului, Preasfințitul Lucian a fost pe Muntele Mic, potrivit episcopiacaransebesului.ro.

În ajunul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au sfințit troița din localitatea Bucova aflată la limita județelor Caraș-Severin și Hunedoara, la intrarea în Porțile de Fier ale Transilvaniei. La slujbă au participat autorități județene și locale din Caraș-Severin și Hunedoara, precum și un număr însemnat de credincioși. Troița de la Bucova, situată pe drumul ce leagă Banatul de Ardeal, a fost ridicată prin contribuția Composesoratul Bucova și Primăria comunei Băuțar. Cei care s-au implicat în ctitorirea și înălțarea ei au primit din partea ierarhului cărășean acte de cinstire, iar credincioșii prezenți iconițe.

Înalțarea Sfintei Cruci pe Muntele Mic

Numeroși credincioși și credincioase din județul Caraș-Severin, precum și din alte colțuri ale țării, au fost prezenți, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, pe Muntele Mic la tradiționalul pelerinaj de la crucea monument. Datorită vremii nefavorabile Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica Schitului Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Înainte de oficierea slujbei, în acorduri de fanfară, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci în memoria eroilor bănățeni care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea poporului român. Momentul emoționant a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat prezentă și anul acesta la fericitul eveniment.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni și pentru ctitorii crucii monument de pe Muntele Mic.

„Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor sănătate trupească și mântuire sufletească, să aveți pace în suflete, liniște în case și în familii, să aveți bucurii duhovnicești, veselie în Duhul Sfânt și cu pace întotdeauna să revenim pe acest munte, depășind orice problemă orice obstacol și orice ispită și să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ierte, pentru păcatele noastre săvârșite cu cuvântul cu lucrul sau cu gândul, și să-i ierte pe toți eroii pe care i-am pomenit și pe care nu i-am pomenit, dar sunt scriși în cartea vieții”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul adresat credincioșilor.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de inițiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalități și răspunderi pentru refacerea crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și a Preasfințitului Laurențiu, Episcopul Caransebeșului, actualul Mitropolit al Ardealului. În prezent este Cucea de pe Muntele Mic se află amplasată pe coasta muntelui, este electrificată și este vizibilă din Caransebeș, Lugoj iar în zilele senine, chiar din Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente