Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în Cetatea Băniei

Câteva sute de credincioși, din mai multe cartiere ale municipiului Craiova, au venit astăzi, 14 septembrie 2013, la rugăciune în Biserica „Ziua Crucii” din cartierul Rovine.

La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Inaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a precizat Gheorghe Cioiu.

La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioșilor despre praznicul închinat Înălțării Sfintei Cruci, subliniind semnificația configurației Sfintei Cruci. „Cele două brațe ale Sfintei Cruci , unul îndreptat spre cer și unul așezat pe orizontală, ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos cel răstignit, privește spre ceruri, indicându-ne direcția ce trebuie urmată pentru dobândirea vieții veșnice, a Împărăției Cerurilor. Iar prin orizontala crucii noi putem vedea extinderea, lărgimea și lățimea lucrării Mântuitorului, a jertfei Sale ce a cuprins întreaga lume. Domnul, răstignit, îmbrățișează astfel cu brațele Sale pe toți oamenii. Se jerfește pe Cruce, afară din Cetate, pentru ca nimeni să nu gândească la faptul că răstignirea s-a săvârșit numai pentru un popor sau pentru un neam. Ci actul răstignirii este pentru întreaga lume, brațele deschise ale Mântuitorului ne îmbățișează, așa cum spuneam, pe toți și ne poartă cu dragostea Sa desăvârșită către Tatăl ceresc”, a spus IPS Irineu.

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Craiova este unul dintre puținele locașuri de cult ridicate în timpul regimului comunist. Lucrările de construcție s-au desfășurat în perioada 1956 – 1963, slujba de sfințire fiind săvârșită la 25 august 1963, de către mitropolitul Firmilian, al Olteniei. Ultimele reparații au fost finalizate în anul 1986, atunci când sfântul locaș a fost resfințit de IPS mitropolit Nestor Vornicescu. Astăzi, preoții slujitori ai sfântului locaș sunt părintele Titu Manasia, parohul bisericii și protoiereu al Protoieriei Craiova Nord și părintele prof. Ion Bîrnea, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente